Grontmij

Grontmij NV



Grontmij in Zweden verbetert wegennet Stockholm

07-12-2007

Grontmij werkt in Zweden in opdracht van Traffikkontoret (gemeente Stockholm) aan een van de grootste verkeersprojecten van het land. Uitgebreide verbeteringen en modernisering van het wegennet in het stadscentrum van Stockholm zullen de verkeersveiligheid van de inwoners vergroten en positieve gevolgen hebben voor het milieu.

Grontmij in Zweden verbetert onderdelen van de âNordsydaxelnâ (de noord-zuidas): zo zullen de Söderledstunneln (zuidtunnel), Centralbron (centrale brug) en Klarastrandsle-den worden aangepakt. Grontmij assisteert bij projectmanagement, toezicht en directie-voering en bij kwaliteitscontrole.

De Nordsydaxeln, die ook wel de verkeersader van Stockholm wordt genoemd, verbindt het zuiden van Stockholm met het centrum en eindigt bij Norra Länken. Deze routes zijn een zeer belangrijk onderdeel van het wegennet van de stad en behoren tot de drukste wegen van Stockholm. Alleen al over de Centralbron gaan dagelijks ruim 125.000 voertuigen.
Over het hele traject wordt nu onderhoudswerk uitgevoerd, verspreid over een periode van vier jaar.

Veiligheids- en milieumaatregelen De zoutschade aan de Söderledstunneln wordt aangepakt. Ook de versleten gedeelten van het wegdek op de Centralbron worden gerepareerd. Tegelijkertijd worden de verkeersroutes veiliger en milieuvriendelijker.
De maatregelen voor de verkeersveiligheid bestaan onder andere uit effectievere verkeersregelsystemen en betere tunnelverlichting. De Centralbron krijgt een hoger middenbarrier om te voorkomen dat voertuigen op de verkeerde weghelft terechtkomen. De milieumaatregelen omvatten nieuwe zuiveringsinstallaties voor afvalwater van de verkeersroutes en nieuwe ventilatoren voor een betere luchtkwaliteit in de tunnel. Dit laatste is met name belangrijk bij files en druk verkeer.

De opdracht vertegenwoordigt een totale waarde van circa EUR 7,5 miljoen. Grontmij heeft de opdracht voor de eerste twee jaar (waarde EUR 4,9 miljoen) en een optie voor een verlenging met nog eens twee jaar. Bij het project zijn in totaal 40 consultants van Grontmij betrokken.

'Dit project is gebaseerd op langetermijndenken. De ontwerpen moeten in elk geval de verkeersontwikkelingen van de komende 80 jaar aan kunnen. Dit is een boeiende uitdaging die effectief projectbeheer vereist in combinatie met ruime technische ervaring en milieukennis. Onze kennis en ervaring op al deze gebieden vormt de basis voor deze opdracht', zegt Ulf Palmblad, directeur van Grontmij in Zweden, waar 900 consultants verbonden zijn aan 25 kantoren.

Het meeste werk vindt plaats in de zomer wanneer de wegen het rustigst zijn. In 2005 is met de reparaties begonnen en deze zullen naar verwacht in 2010 zijn afgerond.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Grontmij NV, Nico van der Schuit, secretaris van de vennootschap, T
+31 30 220 75 39

of met

Leif Bertilsson, Head of division projectmanagemnt Grontmij Sweden, T
+46 10 480 16 36

Grontmij wil de beste lokale dienstverlener zijn voor advisering, management, engineering en contracting van projecten in bouw, infrastructuur, milieu, water, energie en industrie. Zo creëren onze medewerkers waarde voor onze klanten en aandeelhouders en dragen zij bij aan een duurzame woon-, werk- en leefomgeving.