PvdA Rotterdam


Milieu in Deelgemeente Noord

Vr 7 Dec 2007 - Kees van Dongen
Milieu in Deelgemeente Noord

Verslag van raadscie buitenruimte 27-11-2007

Kees van Dongen. PvdA fractie

Samen met bestuur en coalitiegenoot Groen Links gaat de P.v.d.A. fractie, voor het effectiever maken van het Deelgemeentelijk milieumaatregelen. Aanleiding is de notitie over de milieu aanpak Deelgemeente Noord. De notitie is een prima vertrekpunt. Een opsomming waar we staan.

Dat is nog niet ver genoeg. Nu komt het aan op een stappenplan. Wat kan een Deelgemeente doen aan milieu? Concrete stappen.

Mijn pleidooi is, niet te gauw tevreden te zijn. Oplossingen zoeken. Daarbij niet vergeten een tijdpad voor de maatregelen te noemen. Niet wachten wat landelijk gebeurd, maar wat kunnen wij.


1/ fijnstof. De Deelgemeente wordt door verkeers riolen Gordelweg-Schieweg, Schiekade en Statenweg doorsneden. Ondertunneling is wel op lange termijn gewenst, maar wij kunnen niet wachten daarop.

Nu iets doen. Maatregelen nemen om fijnstof tegen te gaan. Bijvoorbeeld groenstroken op het talud. Zelfs een hoogte van 50 cm. Mos of beplanting kan al fijnstof wegnemen.


2/ Afscherming Rijksweg ( geluid en fijnstof ) bij de Gordelweg.

Groenstrook maken. ( bermbos)


3/ Milieuzonering CS uitbreiden naar andere wijken. Wachten op roetfilters?

Oude motie P.v.d.A. ( vervuilende vrachtwagens via overlaatstation niet de stad in )


4/ Park en Ride bij Blijdorp. Afwachten tot Schiedam iets doet, niet wenselijk.


5/ Ouden Noorden moet meer groen krijgen.


6/ Meer Fietsroute in nota akkoord.

Landelijk blijven wij dan wel pleiten voor ondertunneling of scherm rijksweg etc. Maar eerst kijken wat wij zelf kunnen als Deelgemeente Noord.