Ingezonden persbericht


Den Haag, 7 december 2007

Digitale werkplaats wijst snelste weg
van idee naar product

Eerste complete en permanente FabLab in het
Designbusinesscentrum DEB te Den Haag

Ontwerpers, uitvinders en productontwikkelaars kunnen vanaf woensdag 12 december snel en goedkoop hun ideeën omvormen tot prototypes in een speciale studio in de Caballerofabriek in Den Haag. Dit FabLab, onderdeel van het Designbusinesscentrum DEB, is de eerste complete en permanente digitale werkplaats van Nederland.

Initiatiefnemer en directeur van DEB Hans Kamphuis en de Haagse wethouder Economie Henk Kool openen het FabLab woensdagochtend 12 december met een demonstratie van de mogelijkheden die het biedt.

Het concept van de FabLab, een digitale werkplaats waar op toegankelijke wijze zelf producten kunnen worden ontworpen en gemaakt, is afkomstig van professor Neil Gershenfeld, director van het Centre for Bits and Atoms van het MIT. Een FabLab beoogt laagdrempelig toegankelijk te zijn voor zoveel mogelijk mensen, van universitair onderzoeker tot studenten, van kunstenaars tot ondernemers. In Nederland is de Stichting FabLab.nl verantwoordelijk voor de promotie en bewaking van het concept.

Het FabLab vereenvoudigt en verkort de weg van het idee naar de markt, waardoor meer bedrijvigheid wordt bereikt. Vooral in een tijd dat industrieel werk wegtrekt naar China en andere lagelonenlanden, is het van groot belang om nieuwe, creatieve industrie aan te trekken. Daarom heeft de gemeente Den Haag bijgedragen aan de totstandkoming van het FabLab.

Een FabLab bestaat altijd uit dezelfde apparatuur en software, zodat kennis wereldwijd gedeeld kan worden. In een FabLab staan in ieder geval een 3D-scanner en freesmachine voor het maken van driedimensionale producten uit kunststof of karton; een lasersnijmachine voor het snijden of graveren in vlakke materialen en een vinylsnijmachine om stickers, plakletters en andere zelfklevende materialen te maken.

Het doel van het FabLab is ook om creatievelingen (ontwerpers, uitvinders, technostarters) in één gezamenlijke ruimte kennis met elkaar te laten delen. Hiervoor wordt naast de prototyperuimte, een aantal technologieën beschikbaar gesteld die worden ondersteund met aanwezige kennis van de Haagse Hogeschool, TNO en Syntens. Vanaf 12 december kan iedereen gebruik maken van deze unieke technische faciliteit. De eerste honderd Haagse bedrijven en ontwerpers die zich melden, krijgen als welkomstcadeau één dag gratis gebruik van het FabLab.

Einde Bericht