Waterleidingmaatschappij Drenthe

Drinkwater niet duurder07 december 2007 1000 liter voor 0.92 eurocent

In een tijd waarin alles duurder wordt, gaat de prijs voor drinkwater in Drenthe niet omhoog. Een gemiddeld huishouden betaalt voor 1.000 liter drinkwater precies hetzelfde als in 2007, namelijk 92 eurocent. De tarieven voor 2008 zijn op vrijdag 7 december goedgekeurd door de aandeelhouders van de WMD.

Eerste levensbehoefte
Water is een eerste levensbehoefte en we vinden het daarom belangrijk dat onze klanten een verantwoorde prijs voor hun drinkwater betalen. De tarieven van de WMD behoren tot de laagste van de Nederlandse waterleidingbedrijven. De WMD scoort in de vergelijking naar de doelmatigheid van Nederlandse drinkwaterbedrijven (benchmark) onverminderd hoog. Zowel op het gebied van dienstverlening, waterkwaliteit als kostenbeheersing zit de WMD in de kopgroep.

Tarief in de toekomst
Centraal staat het leveren van betrouwbaar drinkwater van uitstekende kwaliteit, op duurzame wijze gemaakt tegen een maatschappelijk aanvaardbare prijs. Ook de komende jaren streeft de WMD ernaar tariefstijgingen minimaal te houden, in ieder geval gelijk aan of lager dan de inflatie.

Overheidsheffingen
De prijs die u betaalt voor drinkwater bestaat niet alleen uit een vergoeding voor het waterleidingbedrijf. Ruim 35% van de prijs bestaat uit overheidsheffingen zoals belasting op leidingwater, grondwaterbelasting en BTW (6%). Op deze heffingen heeft de WMD geen invloed.

Watergebruik neemt af
Sinds 1992 daalt het gemiddelde watergebruik in Nederland. Dit komt doordat apparaten zoals wasmachine, vaatwasser of toilet zuiniger zijn met water. Ook gaan we de laatste jaren minder vaak in bad. Maar we staan wel vaker en langer onder de douche. Het meeste water in huishoudelijk gebruik gaat op aan douchen (35%). We gebruiken dagelijks bijna 124 liter drinkwater per persoon om te drinken, wassen, schrobben en spoelen. Dat zijn ruim 12 volle emmers water per dag.