Senternovem


07-12-2007 | Slimmer werken verhoogt de arbeidsproductiviteit

"Slimmer werken is slimmer pauzeren", zegt premier Balkenende. Hij was in zijn hoedanigheid als voorzitter van het Innovatieplatform op 6 december een van de sprekers op het congres Nederland Innoveert over sociale innovatie in het WTC-gebouw in hartje Rotterdam.

"Weet u wat vergaderen jaarlijks kost in Nederland", vraagt premier Balkenende aan de zaal. Hij geeft zelf het antwoord: 60 miljard euro. Dat kan effectiever, meent hij. Zijn suggestie: Las eens een stilte in tijdens een vergadering, dat levert nieuwe, frisse ideeën op. Voor een zaal met 300 toehoorders voegt Balkenende de daad direct bij het woord en zwijgt een paar minuten. "Ziet u wel", zegt hij ten slotte: "Spreken is zilver, zwijgen is goud."

Het congres Nederland Innoveert - slimmer werken, meer winst - is in opdracht van het Innovatieplatform georganiseerd door SenterNovem en heeft als doel kennis met elkaar te delen over de 'zachte kant' van innovatie. Plenair wordt het algemene verhaal neergezet, terwijl in diverse sessies de diepte wordt gezocht, concrete projecten worden belicht en problemen besproken.

"Een stilte kost niets en wellicht dat het u iets oplevert, vervolgt Balkenende. Zelfs planten hebben een gunstig effect op productiviteitsverhoging. Ondernemers die willen vergroenen weten dus waar ze kunnen beginnen", zegt hij lachend. Dan serieus: "Nederland dreigt de aansluiting met de Europese kopgroep te verliezen. Om bij te blijven moeten we een stapje bijzetten door slimmer te gaan werken." In de hectiek van de dagelijkse praktijk is daar vaak te weinig aandacht voor.

Medewerkers plannen zelf vakantie
Volgens Melek Usta, lid van het Innovatieplatform, is slimmer werken het optimaal inrichten van de werkplek (ergonomie) en van werkprocessen. Daarnaast is de managementstijl heel belangrijk. "Het management moet talent benutten en medewerkers ruimte geven, bijvoorbeeld door ze zelf de werktijden te laten bepalen of roosters te laten maken." Aandacht voor creativiteit en de mens is volgens haar ook belangrijk. Het verhoogt de tevredenheid van medewerkers, waardoor de arbeidsproductiviteit stijgt.

Volgens Balkenende moeten kinderen op school al spelerderwijs kennis maken met ondernemen. En waarom zou je elke dag in de file gaan staan? Zo nu en dan kan telewerken best een uikomst zijn, vinden ook de meeste aanwezigen in de zaal. Werken in zelfsturende projectteams, waarbij mensen met diverse achtergronden samenwerken, levert ook vaak veel op. Net als samenwerking met andere bedrijven, binnen of buiten de landsgrenzen.

Aandacht voor licht- en luchtkwaliteit
Burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten breekt een lans voor bedrijfsverzamelgebouwen. "In de voormalige Van Nelle-fabriek bijvoorbeeld zitten veel creatieve bedrijven", zegt hij. "Die delen voorzieningen, leren van elkaar en helpen elkaar bij het uitvoeren van opdrachten." Het is dan ook niet toevallig dat de Priva-campus in de Lier uit handen van Balkenende een prijs ontving voor de meest innovatieve werkomgeving van Nederland. In het gebouw is onder meer aandacht besteedt aan duurzaamheid, luchtkwaliteit, klimaatbeheersing en goede belichting.

Meer informatie: www.ditismijnwerkplek.nl
en www.nederland-innoveert.nl.