Ministerraad


Gemeenten krijgen meer vrijheid bij gescheiden inzameling gft-afval

Persbericht | 07-12-2007

De ministerraad heeft op voorstel van minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met een wijziging van de Wet milieubeheer op het gebied van afvalstoffen. Door de wijziging krijgen gemeenten meer armslag om zelf te bepalen hoe zij het gescheiden inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval willen aanpakken. Zij kunnen nu meer rekening houden met de plaatselijke situatie.

Door de wetswijziging wordt de overlap tussen het hoofdstuk Afvalstoffen in de Wet milieubeheer en de Kaderwet diervoeders (op het gebied van agrarische reststromen die een bestemming krijgen als diervoeder) weggenomen. Daarnaast wordt geregeld dat gemeenten voortaan het voorkomen, opruimen, vervoer en de nuttige toepassing en verwijdering van zwerfafval mogen financieren uit de afvalstoffenheffing. Dit laatste vloeit voort uit de raamovereenkomst verpakkingen en zwerfafval voor de jaren 2008-2012 die onlangs is gesloten met het verpakkende bedrijfsleven en de VNG. De wijziging van de wet levert een besparing aan administratieve lasten op voor bedrijven van 1,6 miljoen per jaar.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.