IBM

Nieuws

IBM breidt investering in Sub-Sahara Afrika uit

African Innovation Centre voor kleine bedrijven, ondernemers, business partners en andere klanten

Amsterdam, 4 december 2007 - IBM (NYSE: IBM) kondigt vandaag een aantal investeringen aan in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, gericht op de versnelde ontwikkeling van nieuwe markten, de activering van cruciale IT-skills en de creatie van nieuwe banen.

De onderneming, die reeds 60 jaar actief is in Afrika, wil in de komende twee jaar, haar investering met meer dan 120 miljoen dollar te verhogen. IBM wil volgend jaar maximaal 100 studenten werven die afgestudeerd zijn aan universiteiten in Sub-Sahara Afrika om tegemoet te komen aan de groeiende vereisten op het gebied van services, wereldwijde afleveringsdiensten en software-ontwikkeling.

"De Sub-Sahara Afrikaanse markt houdt zich klaar voor een dubbelcijferige groei als gevolg van de ontwikkeling en de uitbreiding van telecommunicatienetwerken, power grids en
transportinfrastructuuur," onderstreepte Mark Harris, Managing Director, IBM South and Central Africa. "Investeringen in de privé- en overheidssector betekenen een transformatie van de manier waarop de markt kan deelnemen aan de wereldwijde economie."

Eén van de toezeggingen van IBM is de oprichting van een African Innovation Centre, dat onderdak zal bieden aan het eerste High Performance On Demand Solutions Lab (HiPODS) van het continent. Kleine bedrijven, ondernemers, business partners en andere klanten zullen voordeel halen uit de geavanceerde mogelijkheden met betrekking tot softwareontwikkeling en de toegang tot de hooggamma-servers en de opslagapparatuur. Het African Innovation Centre zal ook op maat gemaakte oplossingen bouwen om de automatisering, de virtualisering en de standaarden aan te sturen in de business van de klanten en de infrastructuren.

Het lab in Zuid-Afrika zal deelnemen aan een wereldwijd netwerk van zeven gespecialiseerde IBM-gebouwen, waaronder vestigingen in Brazilië, China en India, Japan, Engeland en de Verenigde Staten. Het zal zijn deuren openen in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Verder nog heeft IBM de senior executive Dr. Robert Mayberry benoemd tot algemeen directeur en vice-voorzitter van opkomende markten, van Sub-Sahara Afrika. Dr. Mayberry, die in Johannesburg werkt, is verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van de strategie van IBM voor de uitbreiding naar nieuwe markten in de regio. Hij is in het bezit van een PhD in Computerwetenschappen en heeft een uitgebreide ervaring van verschillende industriesectoren en IBM-bedrijven, door het beheer van strategische allianties, fusies en overnames, software engineering voor toepassingsontwikkeling en intelligente apparatuur en draadloze netwerken.

"Afrika is een investeringsomgeving die wereldwijde bedrijven zoals IBM steeds meer aantrekt" verklaarde Dr. Mayberry. "IBM zet zich in om deel uit te maken van de economische transformatie van Afrika naar een hoofdspeler in de wereldwijde marktplaats."

Deze stappen steunen op andere recente investeringen die IBM onlangs heeft gedaan in Sub-Sahara Afrika, waaronder:

* Het Integrated Delivery Centre (IDC), waarin IBM 120 miljoen dollar heeft geïnvesteerd sinds 2005. Via het IDC, heeft IBM 1500 nieuwe jobs gecreëerd en bedient ze meer dan 300 wereldwijde en regionale klanten vanuit Johannesburg.

* Een Business Continuity and Recovery Services facility, 15 miljoen dollar waard - die de service-afleveringsmogelijkheden heeft opgedreven op een manier die tot dan toe ongeëvenaard was in de Afrikaanse regio bezuiden de Sahara.

* Onlangs heeft IBM in Zuid-Afrika de Small Business Toolkit (http://southafrica.smetoolkit.org) gelanceerd. Het doel van de gratis online-resource is de reikwijdte van kleine lokale bedrijven in de wereldwijde economie te verhogen, door de productiviteit, de efficiëntie en de capaciteit van ongeveer 600.000 kleine bedrijven, die actief zijn in Zuid-Afrika, uit te breiden en hun toegang tot de kapitaal- en nieuwe markten te verbeteren.

IBM heeft momenteel formele partnerschappen aangegaan met universiteiten en opleidingsprogramma's gestart met Vaal University of Technology en de Tshwane University of Technology in Zuid-Afrika, waardoor er meer dan 160 IT-gediplomeerden een baan hebben verkregen.

Buiten haar kantoren in Zuid-Afrika, heeft IBM ook kantoren in Nigeria en Kenia en is zij wereldwijd actief in 18 landen via business partners.
About IBM
For more information, please visit www.ibm.com (US)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Sandra Glazer
IBM Corporate Communications
06-22395732
sandra.glazer@nl.ibm.com