Generali

Uitspraak tijdens Generali Pensioenseminar: "Van de 720 pensioenfondsen zijn er naar verwachting over 5 jaar nog 450 à 500 over".

De pensioenmarkt is meer dan ooit in beweging. Veranderingen in wet- en regelgeving treffen ook de pensioenfondsen in ons land. Met name de kleinere pensioenfondsen lijken hiervan de dupe te worden. Dit was op 27 november jl. het centrale thema van het Pensioenseminar "Heeft uw pensioenfonds nog toekomst" van Generali verzekeringsgroep. Dit seminar werd speciaal gehouden voor bestuurders van pensioenfondsen. Gastsprekers waren René de Vries van De Nederlandsche Bank, Wim Teeuwissen van KPMG en Bram Verburg van Schlumberger. De insteek van alle sprekers was `Regelgeving nu en in de toekomst'.

De Vries: "Van de 720 pensioenfondsen zijn er naar verwachting over 5 jaar nog 450 à 500 over"
René de Vries AAG, hoofd afdeling Toezicht herverzekerde pensioenfondsen van De Nederlandsche Bank, ging in op de meest in het oog springende wijzigingen van de afgelopen periode. Een goede invulling van Governance vereist het waarborgen van een goed pensioenbestuur. Eigen inzicht én verantwoordelijkheid moet hierbij op juiste wijze worden ingevuld, temeer daar bij wanbeleid het afleggen van verantwoording bij de Ondernemingskamer in het verschiet ligt. Bepaling van de marktwaarde is geheel nieuw en bijzonder complex, omdat er nu geen echte markt voor pensioenfondsen bestaat. Europese regelgeving heeft de vermogenseisen voor volledig herverzekerde pensioenfondsen verzwaard. Het minimum aan vereist vermogen dient bepaald te worden vanuit de onderdelen beleggingsrisico, technisch risico en kostenrisico. Bij de vaststelling van het kredietrisico is van groot belang dat alleen die vorderingen tegen 100% mogen worden gewaardeerd indien de debiteur minimaal een AA- rating heeft. Dit punt is dus ook van groot belang bij de keuze van een verzekeraar op het moment dat het fonds bepaalde gelden belegt of risico's onderbrengt. Tot slot zijn met name de rapportage eisen toegenomen. Zo geldt de nieuwe kwartaalrapportage voor elk pensioenfonds. In vergelijking met de oude rapportage eisen worden niet meer gegevens gevraagd, maar wel andere gegevens. De rapportage is overigens in samenwerking met de sector tot stand gekomen. Ook de actuariële verklaring inclusief de vaststelling dat het fonds zich aan de wet heeft gehouden, vergt veel tijd en kosten", stelde René de Vries. De DNB toetst al enkele jaren bestuursleden op integriteit en deskundigheid. Momenteel is het zo dat de collectieve deskundigheid van het bestuur adequaat dient te zijn. Tot het moment van daadwerkelijk liquidatie moet men formeel gezien voldoen aan alle regels. In de praktijk echter, als fondsen op korte termijn gaan liquideren, kijkt DNB daar iets minder exact naar. Voorwaarde is dan wel dat de tijdslijn kort is en de progressie aanzienlijk. In de toekomst worden verschillende eisen nog verder ingevuld.. Dan wordt getoetst op een adequate `over all` deskundigheid van elke individuele bestuurder. De Vries sluit af met een gewaagde uitspraak die veel gespreksstof bij de borrel opleverde: "Van de huidige 720 fondsen zijn er nu ongeveer 120 in liquidatie. "Mijn persoonlijke verwachting is dat over 5 jaar nog ongeveer 450 à 500 fondsen over zullen zijn."

Teeuwissen: "Gelijktrekken met Amerikaanse regelgeving voorzien" Wim Teeuwissen, partner van KPMG (marktgroep financiële dienstverlening) richtte zijn presentatie op het belang van een goede communicatie over de pensioenregeling. Hij bracht leerpunten vanuit de VS in. Ook voor de werkgever is van groot belang dat de communicatie geen onduidelijkheden laat. De scheidslijn tussen een Defined Benefit (DB) en een Defined Contribution (DC) regeling is in theorie helder. In de praktijk is karakterisering van de regeling vaak complex met alle gevolgen van dien voor het op een juiste wijze opnemen van een regeling op de balans. En deze gevolgen kunnen zeer substantieel zijn. Het verwerken van pensioentoezeggingen kan grote gevolgen hebben op het financiële resultaat en de balans van de onderneming. Teeuwissen ziet dat werkgevers op dit moment vooral bezig zijn met implementatie van (gedeeltelijk) Individuele DC regelingen. Teeuwissen voorziet de volgende ontwikkelingen al. "Als opvolger van de Individuele DC regelingen gaan we in Nederland mogelijk ook naar Individuele DB regelingen. Daarnaast zal pensioenaccounting zich verder ontwikkelen", stelt hij. "De nieuwe richtlijn 610 van de Raad voor de Jaarverslaglegging leidt tot het aanleveren van meer details. Daarnaast wordt op langere termijn het gelijktrekken met Amerikaanse regelgeving voorzien, met alle daarbij behorende wijzigingen."

Verburg: "Besluit tot liquidatie juist niet op basis financiële criteria"
Bram Verburg, director bij Schlumberger en voorzitter van het bestuur van het pensioenfonds van Schlumberger lichtte toe op basis van welke criteria zijn pensioenfonds tot liquidatie had besloten. Opvallend was dat dit juist niet op basis van financiële criteria plaatsgevonden en ook lijn zou zijn geweest met de presentatie van zowel De Vries als Teeuwissen. "Wij baseerden onze keuze vooral op eisen van continuïteit en deskundigheid. Maar ook de prijs/kwaliteit verhouding in de uitvoering, de focus op de core business van het bestuur van Schlumberger, de mogelijkheden om internationaal te kunnen poolen en transparantie van uitvoeringskosten speelden een belangrijke rol." Uiteindelijk werd de liquidatie vooral ingegeven om zo de continuïteit op lange termijn te waarborgen en de deskundigheid zeker te stellen. Schlumberger heeft met veel verzekeraars gesprekken gevoerd. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Generali vanwege haar mogelijkheden voor internationale pooling en het feit dat ze een product hebben waarbij het vermogenbeheer plaatsvindt bij Robeco. Zo ontstaat niet alleen een hoge mate van transparantie in uitvoeringskosten, maar krijgen de individuele deelnemers ook een heel goed inzicht in de ontwikkeling van hun pensioenopbouw. Tot slot had de heer Verburg nog een tip voor pensioenfondsen die liquidatie overwegen. "Wij hebben bewust gekozen om niet gelijktijdig de regeling aan te passen. Daarmee kun je het hele proces veel beter uitleggen aan de deelnemers van het fonds en de doorlooptijd van het gehele proces aanzienlijk verkorten."

Boonstra: "naast volledig geïntegreerde oplossing ook allerlei deeloplossingen bieden"
Afsluitend gaf Richard Boonstra MFP, Adviseur Commerciële Zaken Collectief bij Generali een presentatie over de aanpak van Generali. "Generali is in staat haar kennis en ervaring van het Generali Employee Benefits Netwerk in te brengen en in te zetten voor relaties. Generali is met haar dienstenaanbod uitstekend geëquipeerd om alle bestaande pensioenregelingen te implementeren en adequaat uit te voeren. Belangrijk is ook dat Generali naast volledig geïntegreerde oplossingen, ook de mogelijkheden van separate depots, pooling en herverzekering van risico's en iedere gewenste deeloplossing kan bieden. Generali biedt deeloplossingen in unieke samenwerking met Robeco. Boonstra zegt afsluitend: "Het uitgangspunt van Generali is niet denken in producten, maar in maatwerkoplossingen voor de klant. En dat bewees dit seminar maar weer eens. De toekomst voor pensioenfondsen en met name voor kleine pensioenfondsen staat dan wel ter discussie, maar er zijn zeker prima mogelijkheden om het voortbestaan te verzekeren."

Publicatiedatum: 07-12-2007

© Generali verzekeringsgroep 2007