Ondernemers: aanleg nieuwe bedrijventerreinen blijft mogelijk

07/12/2007 16:44



VNO-NCW



DEN HAAG, 07 DECEMBER 2007 - De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verheugd dat het kabinet blijft investeren in nieuwe bedrijventerreinen en de groei van de (regionale) economie niet op slot doet. Daarnaast wil het kabinet de herstructurering van bestaande bedrijventerreinen effectiever aanpakken. VNO-NCW en MKB-Nederland willen zowel uitbreiding met nieuwe als het opknappen van bestaande terreinen regionaal in samenhang bekijken. De ondernemingsorganisaties zijn ook tevreden dat het kabinet niet kiest voor het instrument van heffingen voor nieuwe bedrijventerreinen, omdat dat kostenverhogend is ten laste van de economie.

De ondernemingsorganisaties zijn minder ingenomen met de neerwaartse bijstelling van het nationale plafond voor nieuwe bedrijventerreinen met 3.000 ha tot 14.500 (tot 2020). Het past beter bij de uitgangspunten van de Nota Ruimte als de regio hierbij het initiatief neemt. Provincies en regionaal bedrijfsleven weten dit heel goed in te schatten, aldus de beide ondernemingsorganisaties. Alleen bij bedrijventerreinen van nationaal belang moet het rijk zelf zorgen voor de ruimtelijke reservering en verdere ontwikkeling.

Het kabinet wil dat lagere overheden eerst kijken naar mogelijkheden om bestaande locaties opnieuw in te richten, dan naar intensiever ruimtegebruik (hoogbouw) en daarna naar de ontwikkeling van nieuwe terreinen. VNO-NCW en MKB-Nederland onderschrijven die aanpak, zolang die geen verlammend effect heeft op de ontwikkeling van nieuwe terreinen. Zij verwachten verder veel van een regionale aanpak, waarin zowel herstructurering als nieuwe terreinen aan de orde zijn.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn voorstander van een publieke private samenwerking bij ontwikkeling en planning van bedrijventerreinen. Dat is nu grotendeels een overheidszaak.