Politie wijst op gevaren onveilig gebruik vuurwerk

Politie Hollands Midden wijst op de gevaren van onjuist gebruik van vuurwerk. Illegaal vuurwerk is niet goedgekeurd vuurwerk waardoor er een verhoogde kans is op letsel. Lontjes kunnen tekort zijn, vuurwerk beschadigd, teveel kruit waardoor het vuurwerk te snel, te hard of in een andere richting klapt dan gewenst. Dat maakt illegaal vuurwerk niet alleen gevaarlijk voor de vuurwerkafsteker, maar ook voor omstanders. Vuurwerk dat in Nederland is toegestaan moet zijn voorzien van een Nederlandse gebruiksaanwijzing.

Het afsteken van legaal vuurwerk is toegestaan van maandag 31december 10.00 uur tot en met dinsdag 1 januari 02.00 uur. De politieteams zien er zoveel mogelijk op toe dat het afsteken van vuurwerk tot deze periode beperkt blijft. Wie buiten de toegestane periode vuurwerk afsteekt, loopt risico te worden aangehouden.

Politie Hollands Midden heeft vorig jaar 228 vuurwerkovertreders naar Halt Hollands Midden Haaglanden gestuurd voor een alternatieve straf. Alleen minderjarigen die voor het eerst een overtreding plegen, komen voor een alternatieve straf in aanmerking. Personen vanaf 18 jaar die buiten de toegestane periode vuurwerk afsteken riskeren een boete vanaf 60 euro.

Inbeslaggenomen vuurwerk

In de regio is tot nu toe ongeveer 400 kg vuurwerk inbeslaggenomen. Het betrof onder meer nitrate thunders, titanium thunders, strijkers, supervlinders, lawinepijlen en diverse vuurwerkboxen. Het vuurwerk is inmiddels afgevoerd naar "De Domeinen" (justitiële verzamelplaats van inbeslaggenomen goederen) waar het vernietigd wordt.

Meld Misdaad Anoniem (0800 - 7000) Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.) is de tiplijn waar u anoniem informatie kunt geven over criminaliteit. Bel gratis het nummer 0800 - 7000, (7 dagen per week; van 08.00 tot 24.00 uur). Ook als u weet waar vuurwerk illegaal opgeslagen ligt en/of verhandeld wordt kunt u bellen met de tiplijn. Uiteraard is er voor spoedeisende zaken het alarmnummer 112.

Veiligheidstips * Let op omstanders. Meer dan de helft van de ongelukken gebeurt met mensen die staan kijken. * Houd goed afstand en let op aangestoken vuurpijlen. * Steek vuurwerk aan met een aansteeklont. * Draag geen kunststof kleding of een capuchon. * Lanceer grotere vuurpijlen vanuit een flinke pvc-buis die je stevig in de grond slaat. * Kleinere vuurpijlen steek je af vanuit een met zand verzwaarde fles. * Steek vuurwerk niet vanuit de hand af. * Steek weigeraars nooit opnieuw aan.