Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Zuidoost schoonste stadsdeel

Ook dit jaar vond de najaarsmeting schoonheidsgraden van de Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) plaats in oktober. Hierbij kwam Zuidoost als schoonste stadsdeel uit de bus en werd beloond met het hoogste rapportcijfer 8,3.

In oktober bezochten medewerkers van O+S ruim 2.800 locaties in Amsterdam waarbij ze telkens op een gebied van 100 m2 het aantal stuks zwerfvuil telden. In stadsdeel Zuidoost werden 362 locaties bekeken en was de conclusie dat in dit stadsdeel het minste vuil werd aangetroffen. Hierbij kreeg een derde van alle meetpunten in Zuidoost maar liefst een rapportcijfer 10, wat inhoudt dat op die plekken geen enkel stuk zwerfvuil werd aangetroffen.

Emile Jaensch, portefeuillehouder Beheer en Milieu, is verheugd met de uitslag: "De afgelopen jaren hebben we veel geïnvesteerd in een schoon stadsdeel. De manier van inzamelen is veranderd en de bewoners beginnen daaraan te wennen. Daarbij zijn de kinderziektes langzaam maar zeker uit het systeem van de ondergrondse containers verdwenen. Ook als is de meting een momentopname, het laat zien dat we op de goede weg zijn."

Een meetpunt in de H-buurt, kreeg een onvoldoende. Jaensch: "De H-buurt kampt al langere tijd met leefbaarheidsproblemen en is onlangs aangewezen als overlastgebied. Maar er is een gezamenlijk actieplan opgesteld om de problemen aan te pakken dat ook in de H-buurt moet leiden tot een schone en hele leefomgeving".

De score van oktober 2007 is de hoogste score voor stadsdeel Zuidoost sinds 2005. In dezelfde periode vorig jaar was de score van 4,9 beduidend lager. Jaensch: "De scores laten inderdaad schommelingen zien. We weten dat omstandigheden als het weer en het type bebouwing direct van invloed zijn. Maar we komen van ver en proberen deze positieve lijn vast te houden. De bewoners van Zuidoost hebben recht op een schoon stadsdeel."

Sinds 2005 voeren stadsdelen de schoonheidsmetingen twee keer per jaar uit (in april en oktober). De metingen worden verricht aan de hand van een methode waarbij stadsdelen op hetzelfde moment en op een gelijke wijze het vuil tellen. Hierdoor kunnen de resultaten van de stadsdelen met elkaar worden vergeleken. Met uitzondering van stadsdeel Centrum deden alle stadsdelen mee aan de najaarsmeting. Het gemiddelde cijfer over de hele stad is gestegen van 6,7 naar 7,3. De aanwezige portefeuillehouders bij het Portefeuillehoudersoverleg Leefomgeving, die op 6 december jl. plaatsvond, waren hiermee zeer tevreden.