Gemeente Den Haag

Spinoza verlicht de stad (7 december)

Lasers op het Spuiplein

Denkbeelden van de filosoof Spinoza vermengd met beelden van de stad in beweging verlevendigen het Spuiplein elke avond tussen 11 december en 20 januari. Lichtontwerper Reier Pos heeft in opdracht van de Stichting Spuiplein opnieuw een ontwerp gemaakt om het Spuiplein tijdens de wintermaanden op een bijzondere manier te verlichten. Met de beelden en teksten van de filosoof van het vrije denken staat het culturele karakter van het Spuiplein letterlijk en figuurlijk in de spotlights, dat geeft een bijzondere sfeer, aldus wethouder Binnenstad, Peter Smit.

In het kunstwerk worden de openbare ruimte en de architectonische details subtiel uitgelicht, waardoor op een speelse manier de aandacht naar de omgeving wordt getrokken. Naast het uiterlijke speelt ook het innerlijke een rol. Het licht en de teksten van Spinoza verbinden de gebouwen en de openbare ruimte met de mensen die tijdens de winteravonden op en rond het Spuiplein zijn.

Deze projectie is een vervolg op het laserproject 2006/2007. Lichtontwerper Reier Pos is de afgelopen jaren betrokken geweest bij diverse producties en gezelschappen zoals het Nationale toneel, RO Theater en het Amsterdamse Bos.

De initiatiefnemer Stichting Spuiplein stelt zich tot doel het Spuiplein te verlevendigen. Dit doet de stichting door het ontwikkelen, stimuleren en bevorderen van culturele programmering en andere activiteiten op het Spuiplein. Het stichtingsbestuur bestaat uit de directeuren van omliggende culturele instellingen en (horeca)ondernemers. Het project is dagelijks te zien van 11 december 2007 tot en met 20 januari 2008, van 17.00 tot 00.30 uur.