Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland steunt de strijd tegen ontbossing in ontwikkelingslanden

07 dec 2007 | Minister Koenders stelt namens de Nederlandse regering een bijdrage van vijftien miljoen beschikbaar voor een initiatief dat zich richt op het terugdringen van de CO2-uitstoot, door de ontbossing in ontwikkelingslanden tegen te gaan.

Het initiatief richt zich andere op het monitoren van het kappen van tropisch bos door satellietsystemen. Behalve Nederland krijgt het initiatief ook steun van de Wereldbank en de regeringen van Australië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vindt het van groot belang dat ontbossing hoog op de agenda komt te staan bij de VN-klimaatconferentie in Bali en pleit ervoor om hier extra geld voor uit te trekken. Nederland is één van de weinige landen die 500 miljoen extra ter beschikking stelt voor klimaatbeheer en duurzame energie, bovenop het reguliere budget voor Ontwikkelingssamenwerking. "De ontwikkelingslanden zijn terecht bang voor een sigaar uit eigen doos, maar dat zou ten koste gaan van het behalen van de millennium ontwikkelingsdoelen. Dat is het paard achter de wagen spannen", aldus Koenders.

Koenders vertrekt morgen naar Kalimantan om de gevolgen van ontbossing met eigen ogen te aanschouwen. Hij wil op Bali ook aandacht vragen voor het behoud van biodiversiteit en de rechten van de plaatselijke bevolking, die leeft van de opbrengst van het bos.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl