Socialistische Partij

SP tekent 'Verdrag van Antwerpen' voor kerosineaccijns

30-11-2007 * Vandaag was SP-Kamerlid Emile Roemer op uitnodiging van Milieudefensie te gast om het 'Verdrag van Antwerpen' te tekenen. In dit verdrag wordt opgeroepen om in samenwerking met andere landen te komen tot een kerosineaccijns, waardoor de luchtvaart op een eerlijker manier belast wordt dan bij de onlangs aangenomen tickettax. Roemer:"Eigenlijk is het te gek voor woorden dat deze regeling er nog niet is, maar het is goed dat er nu actie ondernomen wordt om een echte belasting naar afstand en verbruik van het vliegtuig in te voeren."

Nederlandse vertegenwoordigers van SP, PvdA en GroenLinks verzamelden in Amsterdam om vanuit daar onder begeleiding van 'The Non-Flying Dutchman' - een piraat die het boegbeeld is van de campagne van Milieudefensie - af te reizen naar Antwerpen. In Antwerpen ontmoette de groep een afvaardiging van Belgische politici, waarna het verdrag werd ondertekend.

De SP kreeg in de Tweede Kamer onlangs bijval van een meerderheid van de partijen om de huidige ticketbelasting aan te passen. In het nieuwe systeem zou de belasting afhankelijk moeten worden van de milieuvriendelijkheid van een toestel. Naarmate een toestel minder vervuilt, wordt de belasting lager. Op deze manier worden vliegtuigmaatschappijen ook gemotiveerd om minder vervuilende motoren te produceren en zich meer te richten voor innovatie.

Roemer: "Deze maatregel is hard nodig. Het is niet uit te leggen dat als ik de trein naar Parijs neem, dat ik dan BTW betaal en dat de NS ook belasting betaalt, terwijl zowel vliegtickets als kerosine belastingvrij zijn. Gelukkig is daar nu verandering in aan het komen."