TenneT


Aandelen Powernext

07-12-2007 Elia, RTE en TenneT bevestigen hun interesse in de overname van het aandeel van NYSE Euronext in Powernext, de Franse elektriciteitsbeurs.

Elia, RTE en TenneT, de drie netbeheerders die de marktkoppeling tussen Frankrijk, België en Nederland teweegbrachten, in samenwerking met de elektriciteitsbeurzen van deze landen, APX (Nederland), Belpex (België) en Powernext (Frankrijk), hebben kennisgenomen van het besluit van NYSE Euronext om afstand te doen van haar deelneming in Powernext, de Franse elektriciteitsbeurs.

De drie netbeheerders zijn tevens de belangrijkste aandeelhouders van HGRT (Holding des Gestionnaires de Réseau de Transport), dat reeds een deelneming van 17% heeft in de Franse elektriciteitsbeurs Powernext. Ze bevestigen de interesse van HGRT in de overname van het aandeel van NYSE Euronext, onder voorbehoud van de goedkeuring van de bevoegde bankautoriteiten. Deze transactie past bij de rol van bevordering van de opening van de interne energiemarkt zoals gedefinieerd is door de Europese Commissie voor netbeheerders.

De Belgische, Nederlandse en Franse netbeheerders hebben reeds vele gezamenlijke initiatieven in deze richting genomen in de afgelopen jaren, met de uitbreiding van hun onderlinge aansluitingen, het ontwerp van marktmechanismen om capaciteit toe te kennen over de gemeenschappelijke grenzen en, nog maar een jaar geleden, de vorming van een marktkoppeling tussen deze drie landen, in samenwerking met de respectievelijke elektriciteitsbeurzen.

Dit initiatief heeft resultaten opgeleverd door de vorming van een unieke referentieprijs op de drie markten in meer dan 60% van de uren van het jaar.
Dit zal uitgebreid worden naar Luxemburg en Duitsland, binnen het kader van de samenwerking tussen de landen in Centraal-West-Europa (CWE), België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland, zoals bevestigd is door de Memorandum of Understanding die op 6 juni van dit jaar ondertekend is door de Ministers van Energie, regelgevers, netbeheerders, elektriciteitsbeurzen en vertegenwoordigers van marktspelers van de betreffende landen.