Gemeente Leeuwarden

VVD: vragen defensieplannen vliegbasis

Bron: (07-12-2007)
Schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergadering van de Raad der Gemeente Leeuwarden 26 november 2007
Defensieplannen - Vliegbasis Leeuwarden

Geacht college,

In de afgelopen weken is er discussie ontstaan over de toekomst van de Vliegbasis Leeuwarden. De PvdA heeft een plan gepresenteerd onder de naam "In dienst van Nederland, in dienst van de wereld". De partij wil het aantal F-16's terugbrengen van 105 naar 54 en begint daar ook volgend jaar al mee. CDA Tweede Kamerlid Kortenhorst heeft vervolgens aangegeven dat indien dit daadwerkelijk gaat gebeuren, er een Vliegbasis zal moeten worden gesloten en dat Vliegbasis Leeuwarden dan de meeste kans maakt op sluiting. Omdat Vliegbasis Volkel sterker staat door de ligging van de transportvloot (Eindhoven), het helikoptercommando (Gilze-Rijen), het onderhoud (Woensdrecht) en het luchtmachtcommando (Breda). Het gaat voor Leeuwarden om zo'n 1.250 arbeidsplaatsen. Verlies van de werkgelegenheid zou slecht zijn voor Leeuwarden, de provincie Fryslân.

Alleen de PvdA Leeuwarden heeft zich laten horen in de afgelopen tijd, en zoals verwacht wel heel gemakkelijk, volledig afstand genomen van de landelijke PvdA. Van de gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân is geen enkele reactie vernomen. En dit terwijl CDA-staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) wel heeft aangegeven het eens te zijn met de PvdA dat er voor de langere termijn oplossingen moeten worden voor de problemen bij Defensie. Het kabinet voert daarvoor een verkenning uit. De staatssecretaris riep andere partijen op daar ook plannen voor te maken, voordat de ambtenaren ermee klaar zijn. Ook als de PvdA-plannen onvoldoende steun krijgen, staat er dus wel het nodige te gebeuren.

De fractie van de VVD Leeuwarden heeft hierover de volgende vragen:


1. Is het college op de hoogte en bekend met ontwikkelingen op defensieterrein? Welke ontwikkelingen spelen er op het moment allemaal die gevolgen kunnen hebben voor de werkgelegenheid in Leeuwarden c.q. Fryslân?

2. Hoe interpreteert het college dit PvdA-plan als het gaat om de consequenties voor Leeuwarden en hoe de uitspraken van de CDA Tweede Kamerlid Kortenhorst dat bij uitvoering van de plannen van de PvdA, opheffing van de basis Leeuwarden, het meest in de rede ligt? Deelt het college deze mening van de heer Kortenhorst (CDA) ook gelet op het feit dat Kamerlid Eijsink (PvdA) dit in een recent wetgevingsoverleg niet heeft tegengesproken.

3. Wat is de mening van het college met betrekking tot de vliegbasis Leeuwarden over het feit dat in PvdA-rapport concrete plannen beschreven staan om volgend jaar al een begin te maken met de opheffing van de luchtbasis Leeuwarden?
4. Hoe interpreteert het college de uitspraak van CDA-staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) dat er verkenningen plaats vinden en plannen worden gemaakt voor langere termijn oplossingen bij defensie, met name als het gaat om de consequenties voor de werkgelegenheid in de regio?
5. Welke acties gaat het college concreet ondernemen om de vliegbasis in haar huidige vorm voor Leeuwarden, ook op de langere termijn, te behouden? Welke acties gaan de collegeleden die lid zijn van de PvdA ondernemen binnen hun eigen partij?

6. In de beantwoording van de vragen van de VVD-statenfractie d.d. 16 mei 2007 heeft het college van GS aangegeven na het zomerreces in overleg te treden met de gemeente Leeuwarden en het Ministerie van Defensie over de ontwikkelingen inzake de Vliegbasis Leeuwarden. Is dit inmiddels gebeurd? Welke acties heeft het college in het afgelopen jaar ondernomen met betrekking tot de Vliegbasis Leeuwarden?
7. Op 16 mei jl. heeft het college op vragen van de VVD over vermindering van het aantal F16's mat en terughoudend gereageerd, en zich alleen gericht op de SAR-helikopters. Is het college bereid in dit dossier een (pro-)actieve houding aan te nemen ten aanzien van alle defensie-ontwikkelingen? Hoe wil c.q. gaat het college dit vormgeven?

Wij hopen dat u deze vragen op korte termijn kunt beantwoorden. De VVD-statenfractie heeft vandaag vergelijkbare vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten Fryslân.

Met vriendelijke groet,
Namens de VVD-fractie,