Gemeente Leeuwarden

VVD: vragen Tetrapak

Bron: (07-12-2007)
Schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergadering van de Raad der Gemeente Leeuwarden 3 december 2007
Mogelijk vertrek Tetra Pak Tebel

Geacht college,

De Leeuwarder Courant van vandaag meldt "Tetra Pak Tebel verlaat Leeuwarden": "Tetra Pak Tebel (ontwikkeling en productie kaasmachines) in Leeuwarden heeft vergaande plannen het bedrijf te verplaatsen naar Heerenveen of Gorredijk. De operatie hangt samen met de bundeling met Tetra Pak Cheese & Powder Systems (indampers en verpoedering) in Gorredijk. In beide plaatsen werken nu tussen de vijftig en zestig medewerkers. Plaatsvervangend directeur Cees Zoeteman is terughoudend met het verstrekken van informatie. Het overleg met de ondernemingsraden en vakbonden is nog gaande, stelt hij. Het verhuisbesluit valt nog dit jaar. Eind 2008 moeten beide bedrijven op een plaats zijn geconcentreerd." Tetra Pak Tebel is een mooi kennisintensief, industrieel bedrijf dat is gevestigd op bedrijventerrein Leeuwarden-West (Zwettestraat). Het zou dan ook zonde wanneer dit bedrijf vertrekt uit Leeuwarden.

Na het waarschijnlijke vertrek van de onderwijsbegeleidingsdienst Cedin (naar Drachten) zou dit in korte tijd weer een tik voor de werkgelegenheid in Leeuwarden kunnen betekenen. De VVD Leeuwarden vindt de werkgelegenheid in Leeuwarden van groot belang en is van mening dat het college alles in het werk moet stellen om de bestaande werkgelegenheid in Leeuwarden te behouden en waar mogelijk uit te breiden. Het gaat in dit geval om een bedrijf in de industriële sector, die in Leeuwarden al behoorlijk is uitgedund. Terwijl juist dit type werkgelegenheid voor Leeuwarden van belang is, mede gelet op het soort werkloosheid in Leeuwarden.

Naar aanleiding van het bericht over Tetra Pak Tebel heeft de VVD Leeuwarden de volgende vragen:


1. Welke informatie heeft het college over het mogelijk vertrek van Tetra Pak Tebel? Hoe zeker is het dat Tetra Pak Tebel Leeuwarden gaat verlaten?


2. Wat zijn de argumenten en exacte redenen van Tetra Pak Tebel om Leeuwarden te verlaten en in hoeverre is hieraan tegemoet te komen?


3. Welke mogelijkheden ziet het college (nog) om Tetra Pak Tebel voor Leeuwarden te behouden?


4. Welke contacten heeft het college in in de afgelopen periode (ca. 2 jaar) met Tetra Pak Tebel gehad? Is het college (nog) in onderhandeling met Tetra Pak Tebel over het in Leeuwarden blijven? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kan het college de gemeenteraad hierover op korte termijn (eventueel vertrouwelijk) informeren?


5. Welke acties onderneemt het college op korte termijn om Tetra Pak Tebel voor Leeuwarden te behouden? Is het college bereid de gemeenteraad hierover op korte termijn te informeren?

We hopen dat u de vragen op korte termijn kunt beantwoorden en het idee op korte termijn wilt oppakken.

Met vriendelijke groet,
Namens de VVD-fractie,

Aukje de Vries