Gemeente Leeuwarden

Bijlagen:


* Initiatiefvoorstel
952KB | DOC

Initiatiefvoorstel ChrsitenUnie en VVD: Maak rode stad groen

Bron: (07-12-2007)
De beschikbare ruimte in een stad als Leeuwarden is vaak te beperkt om extra openbaar groen aan te leggen. Om die reden denken de ChristenUnie en de VVD dat de aanleg van groene daken een prima alternatief is om meer groen te realiseren, intensief ruimtegebruik dus. En een goede reden om duurzaam bouwen nog meer te stimuleren, door het bevorderen van de aanleg van z.g. ecologische (groene) daken.

Vandaag hebben de ChristenUnie Leeuwarden en de VVD Leeuwarden daarvoor een initiatiefvoorstel gepresenteerd. Waarom groene daken? Onder meer omdat:
o Door meer groen wordt het leefmilieu in de stad beter. o Daken met begroeiing zijn in de zomer koeler en in de winter warmer en dragen zodoende bij aan een beter binnenklimaat. o Doordat planten water vasthouden zorgen groene daken voor een verkleining van de piekafvoer van grote regenbuien. o Door verdamping van water door planten en opname van zonnewarmte de daken een temperatuurdempende werking hebben, en de stad `s zomers een lagere temperatuur heeft.
o Doordat schadelijke UV-straling dak niet meer kan bereiken blijft dakbedekking langer goed.

Tegenwoordig beleven daktuinen in midden Europa een renaissance. Steeds meer ontdekken stedenbouwers, architecten en aannemers de ecologische, economische en esthetische waarde van begroeide daken.

Daarom willen ChristenUnie Leeuwarden en VVD Leeuwarden de aanleg van daktuinen bij bedrijven, kantoren, woningcorporaties en particulieren effectief en actief bevorderen. Het moet een doelstelling worden in het intensiveringsplan groenbeleid dat momenteel ontwikkeld wordt. ChristenUnie en VVD Leeuwarden vragen het college een onderzoek te doen naar de mogelijkheden (b.v. de welstandsrichtlijnen) en condities die nodig zijn om de aanleg van meer groene daken te bevorderen (inclusief welke middelen hiervoor extern beschikbaar zijn) en op korte termijn één voorbeeldproject met groene daken in Leeuwarden te initiëren (bijvoorbeeld in de Potmargezone).

Addy Stoker (ChristenUnie) en Karen Vasbinder (VVD)