Stadsdeel Zeeburg

Aandacht voor mantelzorgers in Zeeburg


7 december 2007

Stadsdeel Zeeburg wil meer aandacht besteden aan mantelzorgers. Het stadsdeel ziet als mantelzorgers in principe al die mensen die langere tijd voor een oudere, gehandicapte of zieke naaste zorgen en dat willen of moeten zien in te passen in hun eigen leven. In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) vervult de mantelzorger een belangrijke rol.

Stadsdeelwethouder Jan Hoek: 'Mantelzorgers zijn onmisbaar voor mensen die afhankelijk zijn van zorg. Daarom verdienen mantelzorgers erkenning en waardering van ons. Mantelzorgers herkennen zichzelf vaak niet als zodanig of staan er niet bij stil dat er voor hen ondersteuning voorhanden is. We moeten zorgen dat deze ondersteuning bekend is bij de mantelzorgers en dat degenen die het nodig hebben er ook gebruik van maken.'

Mantelzorgmakelaar

De nieuwe aanbieder van het welzijnswerk, Civic Zeeburg, heeft in haar plannen voor het welzijnswerk ook ruime aandacht besteed aan mantelzorgers. Zo gaan zij onder meer een 'mantelzorgmakelaar' instellen ten behoeve van individuele mantelzorgers en worden gastlessen over mantelzorg gegeven op scholen. De resultaten hiervan moeten zijn dat mantelzorgers zich als zodanig herkennen, weten dat ondersteuning mogelijk is en weten waar ze die ondersteuning kunnen krijgen. In dat laatste speelt ook het Loket Zorg en Samenleven een belangrijke rol.

Intentieovereenkomst

Het afgelopen jaar heeft Markant, dé organisatie voor ondersteuning van mantelzorgers in Amsterdam, de situatie van mantelzorgers in Zeeburg onderzocht. Op 10 december 2007 presenteert zij de bevindingen hiervan aan alle betrokken partners*. Ook tekenen de partners een intentieovereenkomst voor verdere actie in de periode 2008-2011. Het stadsdeel neemt hierbij de regierol op zich.


* De betrokken partners zijn: Amsterdam Thuiszorg/ Markant, Assadaaka, Cordaan, Flevohuis, GGZ AMC/ De Meren, Loket Zorg en Samenleven, MEE Amstel en Zaan, ZIN, Platform Mantelzorg Amsterdam en stadsdeel Zeeburg.