Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/97482.pdf (

P E R S

Brussel, 5 december 2007

16165/1/07 REV 1 (Presse 285)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de verkiezingen voor de Russische Staatsdoema

De Europese Unie heeft nota genomen van de voorlopige resultaten van de verkiezingen voor de Staatsdoema die op 2 december in Rusland zijn gehouden. De EU is ingenomen met het feit dat de verkiezingen op een ordelijke en georganiseerde manier zijn verlopen. De EU spreekt echter haar spijt uit over de talrijke berichten en beweringen over mediabeperkingen en intimidatie van oppositiepartijen en ngo's in de aanloop naar de verkiezingen en op de verkiezingsdag zelf, en betreurt het dat de procedures tijdens de verkiezingscampagne niet voldeden aan de internationaal geldende standaarden, noch aan de verbintenissen die Moskou vrijwillig is aangegaan. De EU hoopt dat onderzoeken meer licht zullen werpen op de gegrondheid van deze beweringen.

De EU betreurt het dat er geen langetermijnwaarnemingsmissie van het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten van de OVSE was om de verkiezingscampagne te volgen en onderstreept dat de aanwezigheid van dit Bureau een betrouwbare basis voor een volledige beoordeling van de verkiezingen zou zijn geweest. "De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces."

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom