VVD


7-12-2007

VVD ziet kansen voor concurrentiekracht Nederlandse land- en tuinbouw in Health Check


- VVD flitscongres levert goede ideeën voor liberale inbreng -

De tussentijdse evaluatie van het Europese landbouwbeleid, "Health Check" genaamd, was vandaag het onderwerp van een flitscongres van de VVD. VVD-voorman Rutte: "De Nederlandse land- en tuinbouw en bijbehorende agribusiness vormen samen een belangrijke pijler van onze economie. Ze is één van de meest innoverende sectoren. De Health Check moet er voor zorgen dat onze concurrentiepositie verder versterkt wordt."

VVD-Europarlementariër Jan Mulder verwelkomde al eerder de voorstellen van de Europese Commissie voor de Health Check. Hij is van mening dat het een goede basis voor discussie is, waaruit echter niet geconcludeerd mag worden dat hij de voorstellen onverdeeld positief vindt. Mulder: "Ik vind dat de huidige voorstellen nog onvoldoende gericht zijn op het versterken van de concurrentiekracht van de Europese landbouw. Mijn inbreng zal er op gericht zijn om onder andere de modernisering van boerenbedrijven te bevorderen. De vele interventies tijdens dit congres hebben mij nieuwe ideeën hiervoor gegeven."

VVD-landbouwwoordvoerder in de Tweede Kamer Janneke Snijder ziet goede kansen om de sector voor te bereiden op een Gemeenschappelijk Landbouw Beleid na 2013: "Ik zie twee belangrijke uitgangspunten in de discussie. Ten eerste, vindt de VVD dat zolang de WTO niet tegemoet komt aan de non-trade concerns, onze ondernemers gecompenseerd mogen worden. Daarnaast moet er voldoende ruimte worden gecreëerd voor het vergoeden van groene en blauwe diensten, zoals landschapsonderhoud en waterberging."

Het bevorderen van de concurrentiekracht kwam in de discussie naar voren als leidend doel. Als conclusie werd gesteld dat een marktgerichte concurrerende land- en tuinbouw centraal moet staan in de VVD-inbreng bij de Health Check.


---

-----------------------------