B EN W BERICHTEN 2007 - 44 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 4 DECEMBER

Burgemeester

1. (04-12) Het college stelt voor het nieuwjaarsconcert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest op donderdag 3 januari in De Doelen 300 kaarten beschikbaar voor relaties van de gemeente Rotterdam. De burgemeester treedt hierbij op als gastheer.

2. (04-12) Het college stelt op woensdag 23 januari 2008 van 14.00 tot 16.00 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor de boekpresentatie van "Onbestelbaar, Herinneringen in briefvorm aan de Jodenvervolging in Rotterdam" van prof. dr. I. Lipschits. De burgemeester is gastheer en neemt het eerste exemplaar van het boek in ontvangst.

3. (04-12) Het college stelt op dinsdag 18 december van 16.00 tot 18.30 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor de afscheidsreceptie van de heer Eric Gudde, algemeen directeur van de Dienst Sport en Recreatie. Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) treedt op als gastheer.

4. (04-12) Het college stelt op donderdag 17 januari 2008 van 17.30 tot 18.30 uur de Collegekamer van het stadhuis beschikbaar voor een ontvangst van deelnemers aan het congres "Lichaamsplethysmografie en Impuls Oscillometrie". Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) treedt hierbij op als gastheer. Het congres wordt georganiseerd in opdracht van het Erasmus Medisch Centrum,

5. (04-12) Het college stelt op woensdag 2 januari 2008 de Burgerzaal beschikbaar voor de traditionele Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Rotterdam. De bijeenkomst is bedoeld voor alle Rotterdamse burgers. Dit wordt bekend gemaakt in een advertentie in de huis-aan-huisbladen. Daarnaast wordt een aantal relaties gericht uitgenodigd. De burgemeester is gastheer en houdt tijdens deze gelegenheid zijn nieuwjaarstoespraak.

6. (04-12) Het college heeft kennisgenomen van het verslag van de reis van burgemeester Ivo Opstelten naar St. Petersburg van 24 tot en met 26 september 2007. De burgemeester leidde een brede delegatie die bestond uit vertegenwoordigers van de Chief Marketing Officer, DCMR Milieudienst Rijnmond, EVD (agentschap van het ministerie van Economische zaken voor internationaal ondernemen en internationale samenwerking), Havenbedrijf Rotterdam N.V., Holland Marine Equipment, Kamer van Koophandel, Rotterdam Port Promotion Council en de Happy Shrimp Farm. Het bezoek stond in het teken van versterking van de economische relaties tussen Rotterdam en St. Petersburg.

7. (04-12) Het college heeft het programma vastgesteld van het werkbezoek van vrijdag 7 december aan de justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (04-12) Het college van B en W stelt E 1.406.223, - beschikbaar voor de aanpassing en renovatie van het pand voor de Lucasschool aan de Korfmakersstraat 68-74.

2. (04-12)Het college stelt een voorbereidingskrediet van E 1.500.000, - beschikbaar voor vervangende nieuwbouw en een gedeeltelijke renovatie van het pand voor het Melanchton College aan de Laanslootsweg 1.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (04-12) Het college heeft de notitie vastgesteld over de voortgang van het deelprogramma Voortgezet- en Middelbaar Beroeps Onderwijs (VO en MBVO) van het actieprogramma Voeding en Beweging. Scholen blijken zich inmiddels bewust van het probleem van overgewicht en inactiviteit. Veel leerlingen blijken een zeer matige tot slechte conditie te hebben. Op basis hiervan ontwikkelde Sport en Recreatie (SenR) samen met Jeugd Onderwijs en Samenleving (JOS) het programma 'Super Fit' toegesneden op de Brede School in het VO. Met het programma Super Fit leren scholen jongeren een gezonde leefstijl aan. Het lespakket is gebaseerd op drie leerlijnen: sport en bewegen, conditie en voeding. Deze maand is Super Fit ingevoerd op een aantal scholen in het voorgezet onderwijs.

2. (04-12) Het college vraagt de raad om in te stemmen met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met het Recreatieschap Midden-Delfland, de Reconstructiecommissie Midden-Delfland, de Provincie Zuid-Holland en Progolf BV. Deze overeenkomst gaat over de inrichting en exploitatie van de Noordpunt Oost Abtspolder. Er worden afspraken gemaakt over de inrichting en het beheer van het gebied. Er komen bijvoorbeeld in dit gebied een golfbaan, banken, picknickplaatsen, vislocaties, een netwerk van fietspaden en een uitkijktoren.

3. (04-12) Het college stelt de raad voor de motie van de heren A. Bonte (Groen Links) en M. Heijmen (PvdA) over groenparticipatie af te doen. Naast bewonersparticipatie in Mensen maken de Stad, Opzoomer Mee, Rotterdam Idee en de zgn. wijkschouwen, worden in het kader van het Groenjaar 2008 activiteiten georganiseerd waar bewonersparticipatie centraal staat. Dat moet leiden tot meer en mooier groen in de stad. Twee voorbeelden zijn Groene Duimen en de Nationale Boomfeestdag.

4. (04-12) Het college heeft besloten om samen met de deelgemeenten de werking van het deelgemeentefonds kritisch onder de loep te nemen. Er wordt gekeken of de huidige manier van verdeling van het geld nog past bij de taken en bevoegdheden van de deelgemeenten.

5. (04-12) Het college heeft besloten de bestaande formatie voor het programmamanagement van het gemeentelijk investeringsfonds (IFR) uit te breiden met 2 fte. Sinds vorig jaar kent het Investeringsfonds een vorm van programmamanagement via de investeringsstrategie. Daarin staan alle gemeentelijke projecten die aanspraak willen maken op een bijdrage vanuit het IFR. Ze worden getoetst op financieel en maatschappelijk rendement, gebaseerd op doelstellingen uit de Stadsvisie 2030.

6. (04-12) Het college heeft de Boulevard Zuid aangewezen als gebied waarvoor een toeslag geldt op de basistarieven precario- en reclamebelasting. Een schone, veilige, aantrekkelijke en economisch sterke Boulevard Zuid is de doelstelling van het college, de deelgemeente, ondernemers en het eigenarenplatform. Activiteiten die worden betaald uit het Boulevardfonds in 2008 zijn onder andere laanmanagement, nieuwe banieren voor de gehele Boulevard Zuid, extra schoonmaakactiviteiten, promotieactiviteiten, extra groenvoorzieningen en extra surveillance.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (04-12) Het college heeft kennisgenomen van het verslag van het werkbezoek van wethouder Mark Harbers (Economie, Haven en Milieu) aan Londen op 13 en 14 september 2007. Het bezoek stond in het teken van de recente en de toekomstige ontwikkelingen in de haven.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (04-12) Het college heeft besloten de ingebrachte zienswijzen tegen het vrijstellingsplan Van Oldenbarneveltstraat ongegrond te verklaren en de vrijstelling te verlenen. De aanvrager van het plan, het Woningbedrijf Rotterdam, wil op drie locaties in de Van Oldenbarneveltstraat panden renoveren en de begane grond van verschillende panden samenvoegen tot meerdere winkelruimten. De zienswijzen hebben vooral betrekking op het dichtbouwen van het achterterrein, de vergroting van de winkels en de wijziging in het gevelbeeld die door realisatie van dit plan ontstaat. Het college is van mening dat de voorgenomen plannen aansluiten bij de plannen van de gemeente om de binnenstad aantrekkelijker en levendiger te maken.

2. (04-12) Het college heeft besloten de aanvragen van planschadevergoeding door de eigenaren en bewoners van panden aan het Seinpad en de Stationsweg (deelgemeente Hoek van Holland) af te wijzen. De aanvragen zijn ingediend naar aanleiding van de verleende bouwvergunning en vrijstelling voor vijf woningen op een terrein, dat voorlopig is aangeduid als Prins Mauritsweg 22. Er is weliswaar sprake van verslechtering van het uitzicht, toename van geluidshinder en afname van lichtinval, maar de schadebeoordelingscommissie meent dat er geen grond is de schade te vergoeden. Bij de koop van de panden in 1996, konden de kopers via de 'Structuurvisie Hoek van Holland' weten dat er mogelijk nieuwe woningen in de directe nabijheid van de bestaande woningen zouden worden gerealiseerd.

3. (04-12) Het college stelt de raad voor de motie Van Muijen (PvdA), Mosch (LR) en Woudenberg (VVD) over vervuilde tuinen in oude stadswijken af te doen. In deze motie werd gevraagd om gemeentelijke instrumenten om het probleem van de vervuilde tuinen grondig aan te kunnen pakken. Gezien de omvang en de diversiteit van het probleem in relatie tot de beschikbare middelen (geld en capaciteit), acht het college het onverstandig een stadsbrede aanpak van vervuilde tuinen in te voeren. Op dit moment wordt er wel op andere manieren aan de aanpak van vervuilde tuinen gewerkt, bijvoorbeeld door eigenaren van vervuilde tuinen aan te schrijven.

4. (04-12) Het college heeft ingestemd met de uitgezette koers en voorgestelde vervolgstappen van de 'Verstedelijkingsstrategie Zuidvleugel'. Deze wordt op 6 december 2007 gepresenteerd tijdens de Zuidvleugelconferentie. De Zuidvleugel is het zuidelijk deel van de Randstad Holland. De Verstedelijkingsstrategie Zuidvleugel vormt een basis voor de lange termijn (tot 2030 - 2040). Op grond hiervan kunnen voor de periode 2010 - 2020 concrete bouwafspraken gemaakt worden. De overeenstemming over de bouwafspraken gaat over de opgave die elk van de partnersteden- en regio's voor zijn rekening neemt. In 2008 worden hierover afspraken met de rijksoverheid gemaakt.

5. (04-12) Het college heeft ingestemd met het programma op hoofdlijnen voor de conferentie over de zgn. MOE-landers (Midden en Oost Europeanen). De conferentie wordt gehouden op 12 december 2007.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (04-12) Het college stelt de raad voor om het tarief van E49,- voor de kosten van de naheffingsaanslag parkeren op te nemen in de Verordening parkeerregulering en parkeerbelastingen 2008. Dit tarief is door de minister van Binnenlandse Zaken voor 2008 vastgesteld.

2. (04-12) Het college heeft besloten om samen met de andere Zuidvleugelpartijen de uitvoeringsovereenkomst Stedenbaan aan te gaan met de Nationale Spoorwegen (NS). Hierin worden concrete afspraken gemaakt over de uitvoering van het concept Stedenbaan. De uitvoeringsovereenkomst Stedenbaan bestaat uit een hoofdovereenkomst met daarin de belangrijkste intenties en afspraken. Daarnaast zijn er deelovereenkomsten op het gebied van ketenmobiliteit Fietsen en P+R. Zo hebben de partijen afspraken gemaakt over de voorwaarden waaronder de NS bereid is de Sprinter vaker te laten rijden op de trajecten Leiden - Den Haag en Den Haag - Dordrecht. Ook gaan partijen zich inzetten voor de realisatie van drie nieuwe stations in de periode tot 2012. Voor de fiets en P+R geldt onder meer dat er bij de Stedenbaanstations voldoende parkeergelegenheid voor fietsen moet komen en dat het aantal P+R plekken met 2230 moeten worden uitgebreid. De uitvoeringsovereenkomst wordt tijdens de Zuidvleugelconferentie op 6 december getekend. De afspraken sluiten goed aan bij de regionale en stedelijke ambities voor het vervoer per spoor, de verstedelijking en ketenmobiliteit. Deze staan onder meer in het Ruimtelijk Plan Regio Rotterdam 2020, de Stadsvisie en het Verkeer- en Vervoerplan Rotterdam.

3. (04-12) Het college heeft kennis genomen van het projectbudget, de geactualiseerde planning en de halfjaarrapportage van RandstadRail. Het college stelt de raad hiervan op de hoogte. Uit de rapportage blijkt onder meer dat er flinke voortgang is geboekt bij de aanleg van RandstadRail. Inmiddels is driekwart van de totale lengte van RandstadRail geboord en ook het graven van de bouwput voor het nieuwe metrostation CS is goed verlopen. Ook rijdt RandstadRail sinds 3 september het volledige traject tussen Rotterdam Hofplein en Den Haag.

4. (04-12) Het college heeft het Uitvoeringsbeleid Parkeren Rotterdam 2008 vastgesteld. Hierin zijn regels vastgelegd over de voorschriften en beperkingen tot het verlenen, de geldigheid en het gebruik van parkeervergunningen, vergunningen voor belanghebbenden en parkeerkaarten. Extra punten die in de versie van 2008 zijn opgenomen, zijn het overzetten van een parkeervergunning van een overledene op naam van nabestaanden en de mogelijkheid om bestuurders van wijkbussen dezelfde parkeerrechten te geven als verleners van spoedeisende hulp.

5. (04-12) Het college heeft de bezwaren tegen de schorsing van drie medewerkers ongegrond verklaard en heeft het besluit gehandhaafd.

6. (04-12) Het college heeft de bezwaren tegen een disciplinair ontslagbesluit ongegrond verklaard en heeft het besluit gehandhaafd.

7. (04-12) Het college heeft kennis genomen van de eindrapportage van de dienst Publiekszaken in het kader van het auditprogramma 2006/2007. Het college onderschrijft de conclusies en aanbevelingen in het rapport.

8. (04-12) Het college heeft ingestemd met de agenda voor de conferentie Domburg-II over gebiedsgericht werken. Het college organiseert deze conferentie op 18 december 2007 met de voorzitters van de deelgemeenten. De conferentie gaat over de manier waarop stad en deelgemeenten met elkaar samenwerken. Het college wil dan met alle deelgemeenten convenanten afsluiten over de samenwerking bij het realiseren van de collegedoelstellingen. Een belangrijk punt op de agenda van de conferentie is de samenwerking van de besturen en van de ambtelijke organisatie in de verschillende wijken van de stad.

Schriftelijke vragen

(04 -12) Het college heeft de schriftelijke vragen beantwoord van: . De heer A. Bonte (GroenLinks) over maatregelen tegen lichtvervuiling. . De heer H.C. van Schaik (Leefbaar Rotterdam) over restaurant 't Gemaal. . De heer R. Schuurman (Leefbaar Rotterdam) over Afrikaanderplein. . De heren E.P. van Heemst (PvdA) en mevrouw B. Gülmüs (PvdA) over het aanvragen van een parkeervergunning. . De heer R.A.C.J. Simons (LR) over de uitzending van het TV-programma Kassa betreffende de aanvraag van een parkeervergunning. . De heer L.C. Bruijn (PvdA) over verkoop panden aan de Oude Haven.

Bezoekadres: Stadhuis, Coolsingel
40, Rotterdam
Postadres: Postbus 70012 /
3000 KP Rotterdam
Website: www.stadhuis.rotterdam.nl
communicatie.bestuursdienst@bsd.rotterdam.nl

Fax: (010) 417 21 54
Telefoon: (010) 417 29 18