Voedsel en Waren Autoriteit

Nauwere samenwerking tussen VWA en EFSA

07 december 2007 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en European Food Safety Authority (EFSA) gaan bij de beoordeling van voedselveiligheidsproblemen nauwer met elkaar samenwerken. Zij hebben een overeenkomst gesloten over de uitwisseling van wetenschappelijke informatie tussen beide organisaties en andere Nederlandse kennisinstituten. Het Bureau Risicobeoordeling van de VWA vormt daarvoor het Nederlandse coördinatiepunt.

De ondertekening van deze overeenkomst vond donderdag 6 december plaats op een symposium in het kader van het vijfjarig bestaan van de VWA, met als thema 'Globalisering en consumentenvertrouwen'. De ondertekening werd door André Kleinmeulman, inspecteur-generaal van de VWA, en mevrouw Cathérine Geslain-Lanéelle, executive director EFSA, uitgevoerd.

De sprekers, waaronder Cohen van de Consumentenbond en Van Lelyveld van DSM, spraken zich uit voor een sterke VWA. Cohen drong aan op stevige controle van bedrijven en openbaarmaking van inspectieresultaten van onder meer restaurants. Van Lelyveld gaf aan dat lidstaten Europese regelgeving niet altijd op dezelfde manier handhaven. Hij riep de VWA op zich in Europees verband sterk te maken voor een meer uniforme handhaving. Mevrouw Spanou, plaatsververvangend hoofd van het kabinet van EU-Commissaris Kyprianou, onderstreepte de initiatieven van de EU inzake diergezondheid en voedselveiligheid.

Namens de ministers van LNV en VWS sprak secretaris-generaal van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Van der Zande. Hij vond dat de VWA inmiddels veel heeft bereikt. "Gelukkig, maar ook zeker terecht is het vertrouwen van de Nederlandse consument in de voedsel - en productveiligheid onverminderd hoog. Voedselveiligheid is voor de mensen in ons land inmiddels een gegeven." Mevrouw Geslain-Lanéelle benadrukte het belang van internationale samenwerking op het gebied van risicobeoordeling en sprak haar waardering uit voor de inzet van de VWA op dit gebied.

De VWA is vijf jaar geleden opgericht, in reactie op een aantal voedselveiligheidscrises, waaronder BSE en varkenspest. Zowel de Tweede Kamer als de departementen van LNV en VWS hadden behoefte aan een sterke organisatie die toeziet op de veiligheid van voedsel en producten en op de gezondheid van dieren. De VWA is ontstaan uit de samenvoeging van de voormalige Keuringsdienst van Waren en de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees.