CDA

Omtzigt: Zorg bij de huisarts en de fysiotherapeut, niet in het ziekenhuis

De Tweede Kamer sprak deze week op initiatief van het CDA over het vereveningsstelsel in de zorg.

Dat is de pot van EUR15 miljard, die verdeeld wordt over verzekeraars. Zij krijgen extra geld als zij veel ouderen en zieken verzekeren, omdat ze voor hen gemiddeld meer kosten maken dan voor jonge gezonde verzekerden. Maar de manier waarop het geld verdeeld wordt leidt tot rare effecten.

Omtzigt: âIn sommige gevallen krijgen verzekeraars heel veel extra geld, wanneer mensen in het ziekenhuis behandeld worden. Ze krijgen nooit extra geld wanneer huisartsen, verloskundigen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen goed hun werk doen. Terwijl zij door preventieve zorg en zorg dichtbij de patiënt duurdere zorg vaak onnodig maken.â

Verder komt de samenwerking soms wel en soms niet van de grond. Het is allang aangetoond dat een goede voorbereiding op bijvoorbeeld een open hart operatie met fysiotherapie leidt tot sneller herstel. Dat moet dan ook zo veel mogelijk onderdeel zijn van de behandeling. Daarom moet het verdeelsysteem gewijzigd worden: waar mogelijk moeten eenvoudige medische handelingen dichtbij de patiënt plaatsvinden en de complexe zorg in het ziekenhuis. Daarover moeten goede afspraken gemaakt worden en daarvoor moet de financiering aangepast worden.

De motie, die het CDA samen met de PvdA en ChristenUnie heeft ingediend wordt gesteund door de huisartsen en de ziekenhuizen, door de zorgverzekeraars en de Nederlandse patiënten en consumentenfederatie. âAls die allemaal hun schouders eronder zetten om rare barrières op te noemen en weg te nemen, dan houden we een goed en betaalbaar stelselâ, zo betoogde Omtzigt.
---