Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Uw brief 2 november 2007, Doorkiesnummer kenmerk 07-SZW-B-087 Ons kenmerk IZ/IA/2007/35944 Onderwerp Seminar Herziene Europese Code Datum 7 december 2007

In haar hierboven aangehaalde brief verzoekt de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid om nadere informatie over een te houden seminar over de Herziene Europese Code inzake sociale zekerheid.

Het seminar waar uw brief op doelt wordt door mijn ministerie, samen met de Raad van Europa, op 11 december 2007 in Den Haag gehouden. Het is een bijeenkomst voor een tiental landen onder de titel "Awareness Raising Seminar on the European Code on Social Security (Revised)". Uitgenodigd zijn tien landen die bijna alle hun medewerking hebben toegezegd. De uitgenodigde landen zijn de landen die hetzij de Herziene Code hebben ondertekend, hetzij in het verleden belangstelling hebben laten blijken om de Herziene Code te bekrachtigen. Enkele deskundigen, onder wie vertegenwoordigers van het Secretariaat van de Raad van Europa en van het Bureau van de Internationale Arbeidsorganisatie, zullen in algemene zin het belang van de Herziene Code onderstrepen. Nederland zal uitleggen waarom het belang hecht aan de inwerkingtreding van de Herziene Europese Code.

Het doel van het seminar is, zoals ook in mijn brief van 15 oktober 2007 aangegeven, om andere landen te bewegen tot daadwerkelijke bekrachtiging van de Herziene Code, zodat deze zo spoedig mogelijk in werking treedt. Hiertoe wordt getracht om in kaart te brengen welke eventuele belemmeringen er bij de andere landen bestaan om de Herziene Code te bekrachtigen. De rapportages die landen hebben aangeleverd op grond van de huidige Code kunnen daarbij als uitgangspunt dienen.

Ons kenmerk IZ/IA/2007/35944

Daarnaast zal worden onderzocht of belemmeringen kunnen worden weggenomen, zo nodig met technische assistentie van de Raad van Europa.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)


---