Gemeente Elburg


Vrijwilligersavond 7 december 2007

7 December is ingesteld als de Internationale Dag voor de Vrijwilligers. Wereldwijd wordt dan aandacht besteed aan mensen die hun aanwezigheid en tijd in dienst stellen van de medemens en op die manier bijdragen aan het (sociaal) leefbaar houden van hun omgeving. De gemeente Elburg waardeert sinds zeven jaar haar vrijwilligers door het uitreiken van het zogenaamde Vrijwilligerscompliment. Telkens wordt daarbij gekeken naar een andere sector. Zo zijn in eerdere jaren, naast individuele waarderingen, complimenten uitgereikt aan besturen van zorginstellingen, gemeenschapshuizen en lokale omroepen. De prijs bestaat, naast een symbool in de vorm van een kunstwerkje, uit een geldbedrag te besteden aan de vrijwilligers.

`Vrijwilligerswerk is de tegenhanger van sociale uitsluiting in de maatschappij'

Met deze in zijn toespraak aangehaalde woorden schetst wethouder Gerard van der Velde de waarde die de gemeente Elburg toekent aan het vrijwilligerswerk binnen haar grenzen.

Zijn gehoor bestaat die avond in 't Huiken uit medewerkers van drie gymnastiekverenigingen uit de kernen, ODI, DGV en SSS. Zij hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging van Coby de Jong, beleidsmedewerker vrijwilligerswerk, en Jan-Willem Koopman, coördinator Servicepunt Vrijwilligerswerk Elburg om op deze Internationale dag van de Vrijwilliger de hen toegekende waardering in ontvangst te nemen.

Nadat de wethouder de oorsprong en de bedoeling van he vrijw.avond 07-12-2007 t zogenaamde `Vrijwilligerscompliment' uit de doeken heeft gedaan wijst hij op de vele activiteiten die

bijvoorbeeld via de Stichting WIEL in het leven zijn geroepen om het werk van de maar liefst 6.500 vrijwilligers in de gemeente Elburg te stimuleren en te steunen.

Ook legt hij uit waarom dit jaar gekozen is voor de gymnastiekverenigingen: `Het bewegen in groepsverband vergt veel van vrijwilligers en daarbij is ook het sociale aspect een belangrijk aandachtspunt. Het gaat wel om de prestaties maar u vindt bovenal dat iedereen het naar zijn zin moet hebben.'

Vervolgens overhandigt hij aan de drie vertegenwoordigers een fraai bronzen beeldje, voorstellende twee springende en lopende atleten. De sculptuur heeft de naam `Voorsprong' hetgeen volgens Gerard van der Velde duidt op de symbolische voorsprong die de vrijwilligers hebben door het werk dat zij doen. Ook mogen de verenigingen een cheque ter waarde van EUR 150,- mee nemen voor de verenigingskas, bedoeld om te besteden aan de vrijwilligers van de club.

Omdat het tenslotte gaat om leden van een sportvereniging hebben de organisatoren voor de verdere invulling van de avond gekozen voor een sportief programma waarbij, na enige aarzeling, bijna iedereen over de streep getrokken wordt deel te nemen. Onder het genot van een hapje en een drankje en op de tonen van (karaoke)muziek worden uitdagingen als zaklopen, skiën en spijkerpoepen het hoofd geboden. Jan-Willem Koopman geniet van de hilarische taferelen die hij vanaf het podium overziet: `De opkomst valt wat tegen, want wij hadden op zo'n 100 mensen gerekend. Maar de sfeer is prima en wij zijn blij dat wij op deze manier iets terug kunnen doen voor de vrijwilligers.'

Wim Speth (vrijwilliger)