Donderdag 6 december 2007

Deze week in FEM Business (week 49, vanaf vrijdag 7 december in de kiosk)

Tabaksblat: maximeer beloning topman

Morris Tabaksblat vindt dat er wat gedaan moet worden aan extreme beloningen van topmensen. Extreem hoge bedragen zijn vaak het gevolg van onvoorziene omstandigheden, zoals explosief gestegen beurskoersen. Zijn voorstel: spreek vooraf een maximum af.

Focus: familiebedrijven

Familiebedrijven zijn de kurk waar de Nederlandse economie op drijft. De 200.000 ondernemingen zijn goed voor 50 procent van het bruto binnenlands product en 40 procent van de werkgelegenheid. FEM Business analyseert deze week de sterke en zwakke kanten van de familiebedrijven, kijkt hoe zij talent rekruteren en richt de schijnwerpers op hun adviseurs, die hun uiterste best doen om bij de familie in het gevlij te komen.

Niet bang voor China's rode chequeboekje

Het Westen reageert nerveus op Chinese bedrijven die hier investeren. Neemt de invloed van de communistische machthebbers in Peking daardoor niet te veel toe? China is zich bewust en opereert behoedzaam. Tijd om te wennen aan een nieuwe speler op de wereldmarkt.

Bejaard IMF onder vuur

Meer dan 60 jaar waren Europeanen en Amerikanen heer en meester over het Internationaal Monetair Fonds. Veel ontwikkelingslanden zijn de bemoeienis beu. Aziatische en Latijns-Amerikaanse staten hebben hun eigen ontwikkelingsbank opgericht. Het IMF verkeert nu in geldnood.

Verder in FEM Business:

- Prijzenslag Europese luchtvaart leidt tot bloedvergieten

â- Nu kopen! De lage dollar maakt een tweede huis in de VS goedkoop

â- Waarom heeft Commodore overname Phillar niet afgerond?

â- De kopzorgen voor Kees Abrahams van 2Waytraffic zijn niet voorbij

â- Analist Meredith Whitney bracht Citi aan het wankelen

Informatie: Arne van der Wal 06-22313718 of Jean Dohmen 06-52037025 - 020 5159852 (secretariaat)