Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 374 HZ
Datum: 7 december 2007

Subsidie uit Budget Zorg voor acht projecten

Provincie Fryslân heeft subsidie toegekend aan acht projecten op het gebied van zorg. De subsidies komen uit het zogenaamde Budget Zorg en bedragen bij elkaar opgeteld maximaal E 857.798,=. Het college van Gedeputeerde Staten heeft over de besteding van dit budget advies verkregen van het recentelijk ingestelde Platform Zorg.

Onderstaande projecten ontvangen een subsidie.

Healthbuddy
Dit project betreft het ontwikkelen van telemonitoring voor de palliatieve zorg. Patiënten krijgen via het apparaat vragen en informatie, ze beantwoorden de vragen via het apparaat. Zorgverleners hebben geautoriseerde toegang tot de antwoorden van de patiënt en als antwoorden interventie vereisen dan wordt contact opgenomen.

Vroegtijdige Interventie Psychose
Doelstelling van het project is de preventie en vroegtijdige behandeling van jongeren met een (verhoogd) risico op een psychotische stoornis zo veel mogelijk in de eigen sociale omgeving van de jongere.

Gewoon doen
Dit project betreft de tijdelijke handhaving van de huidige Onderling Sterk (OS) steunpunten voor en door mensen met een verstandelijke beperking, en uitbreiding van het aantal OS steunpunten met als inzet het bewust worden van de individuele zorgvraag waardoor vraaggestuurde zorg kan worden verkregen.

Zorgdomein
Dit project richt zich op het implementeren van het Verwijsmodel waarbij een brug wordt geslagen tussen huisarts en ziekenhuis. Doel is om huisarts en patiënt beter te informeren, de communicatie tussen professionals in zorgketen is verbeterd, patiënt komt sneller op juiste spreekuur en onnodige bezoeken worden voorkomen.

Vijven en Zessen
Met het project willen alle partners betrokken bij VTO-vroeghulp zich richten op verankering van de ontwikkelde multidisciplinaire casuïstiek en behandeling van de doelgroep 0-4 jaar in de zorgketen.

Structurele Effectmeting
Het project betreft het implementeren van een methodiek die breed toepasbaar is, wetenschappelijk getoetst en relatief eenvoudig toe te passen is bij Bureau Jeugdzorg en Jeugdhulp Friesland.

Zorg op maat
In dit project wordt een multi-modale aanpak ontwikkeld voor kwetsbare (licht verstandelijk gehandicapte) jongeren, maar ook delictgevaarlijke jongeren en hun omgeving die geconfronteerd worden met seksueel misbruik.

Suïcidepreventie
Doel van dit project is het toepassen van nieuwe methoden van preventie op risicogroepen om voorspellingen voor suïcide te verbeteren en suïcidepogingen met 10% terug te brengen.

Platform Zorg
Het Platform Zorg, voluit het Overleg- en Adviesplatform Zorg, is halverwege 2007 geïnstalleerd. Het functioneert onafhankelijk en bestaat uit professionals op het gebied van zorg. Als taak heeft het Platform om vraagstukken in de zorg op te sporen, oplossingen aan te dragen en/of oplossingen uit het veld te verkrijgen en om Gedeputeerde Staten te adviseren over de besteding van middelen uit het Budget Zorg.
-----------------------


---- --