Centraal Bureau Levensmiddelen


PERSBERICHT

Nederland gaat Europees koken
Supermarkten promoten Europese gerechten

Deze week werden 800.000 receptenboeken verspreid door supermarkten in Nederland met 27 recepten van gerechten uit de verschillende lidstaten van de Europese Unie. Dit receptenboek is samengesteld door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om aandacht te vragen voor 50 jaar Europa. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van alle Nederlandse supermarkten, heeft het receptenboekje verspreid.

Door de open grenzen zijn er volop producten verkrijgbaar die vroeger alleen op vakantie werden gegeten. De kwaliteit is goed want door Europese wetgeving voldoen alle producten aan de strengste normen. In het receptenboekje staan kleurrijke gerechten waarmee de consument zich ook in eigen keuken Europees kan uitleven en kan proeven van de verschillende smaken die Europa te bieden heeft. De Europese Unie zal niet het eerste zijn wat in u opkomt als u in de supermarkt uw dagelijkse boodschappen doet. Toch heeft Europa een groot stempel gedrukt op alles wat u om u heen ziet als u in de winkel bent, aldus Klaas van den Doel, voorzitter CBL.

Naast de recepten bevat het receptenboek ook informatie over de geschiedenis van de Europese samenwerking. Voedselproductie heeft altijd centraal gestaan in de samenwerking tussen Europese lidstaten. Lag vroeger de nadruk vooral op kwantiteit, nu is er veel aandacht voor voedselkwaliteit en duurzaamheid. Dat betekent bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen in de teelt van gewassen en meer aandacht voor dierenwelzijn, behoud van landschap en een schoon milieu.

Het ministerie en het CBL hopen dat met het receptenboekje in de keuken, de consument inspiratie krijgt voor lekker eten uit alle windstreken. En tussen het koken door wordt Europa in hapklare en licht verteerbare porties opgediend.

Net als de Europese Unie, is ook de supermarkt in de afgelopen 50 jaar gegroeid en belangrijker geworden:
-50 jaar geleden was de gemiddelde supermarkt 60 m', nu is dat gemiddeld 700 m'.
-50 jaar geleden waren er 740 supermarkten, nu zijn het er zon 4500.
-50 jaar geleden had de supermarkt 1.000 artikelen, nu zijn het er 10.000 à 20.000.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Sija de Jong van het CBL, tel. 070-3376200.