Ingezonden persbericht


Utrecht, 6 december '07

PERSBERICHT

Coördinator "Millenniumdoelen Dichterbij" opent landelijke werkconferentie Millenniumdoelen & De rol van Afrikaanse organisaties in de diaspora

RASA Wereldculturen Centrum, Utrecht

Vrijdag 7 december 2007

Thom Sprengers, coördinator van het Millenniumproject van het Kabinet "Millenniumdoelen Dichterbij' verricht op vrijdag 7 december a.s. de officiële opening van de Landelijke Werkconferentie Millenniumdoelen & De rol van de Afrikaanse organisaties in de diaspora. De conferentie wordt georganiseerd door Vereniging AfrikaNetwerk, een netwerkorganisatie bestaande uit 29 Afrikaanse migrantenorganisaties die onder andere actief zijn in het Grote Merengebied, Hoorn van Afrika, en Ghana. De conferentie beoogt de vaak succesvolle activiteiten op gebied van duurzame ontwikkeling in Afrika voor het voetlicht te brengen en het presenteren van innovatieve voorstellen om het draagvlak voor de Millenniumdoelen in Nederland te vergroten en het behalen van de Millenniumdoelen in Afrika een extra stimulans te geven. Naast vertegenwoordigers van publieke en particuliere ontwikkelingssamen-werkingsorganisaties zijn tevens verschillende ministeriële beleidsmedewerkers uitgenodigd deel te nemen aan de werkconferentie.

Uit het rapport Africa and the Millennium Development Goals (VN, 2007) blijkt dat Sub-Sahara Afrika halverwege de periode die is uitgetrokken voor de verwezenlijking van de Millenniumdoelen - ondanks een aantal winstpunten - niet op koers ligt. Zelfs de best bestuurde landen op het Afrikaanse continent boeken onvoldoende vooruitgang.

In Nederland ontwikkelt minister Koenders via het project De Millennium Ontwikkelingsdoelen dichterbij met publieke en private partners een strategie en concrete initiatieven om de achterstanden te verkleinen. Hij werkt aan draagvlakverbreding voor de Millenniumdoelen, getuige zijn beleidsbrief aan de Tweede Kamer (16 oktober 2007) Een zaak voor iedereen, Investeren in ontwikkeling in een veranderende wereld. Hij heeft daarover talloze mensen en instellingen geconsulteerd, maar.

Opvallende afwezigen bij al die consultaties zijn vertegenwoordigers van Afrikaanse organisaties in Nederland. Die leveren vaak met meer dan gemiddeld succes een duurzame bijdrage aan het verhogen van de kwaliteit van het leven van locale burgers in de Afrikaanse herkomstlanden. Zij hebben de netwerken, de kennis, ervaring en expertise om duurzame resultaten te bereiken in gebieden die voor reguliere ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties moeilijk toegankelijk zijn.

Landelijke werkconferentie
Vereniging Afrika Netwerk organiseert daarom op vrijdag 7 december a.s. een Landelijke Werkconferentie om de bijdrage van Afrikaanse diaspora organisaties zichtbaar te maken. Daarbij staan onderwijs, gezondheidszorg en gendergelijkwaardigheid centraal. Vereniging Afrika Netwerk wil tevens een aantal initiatieven presenteren die het draagvlak voor de Millenniumdoelen in Nederland versterken en bijdragen tot het realiseren van de Millenniumdoelen in Afrika.

Contactpersonen:
Dhr.S.J. Deul, info@paripassuconsultancy, T 06 42164008, Dhr. F. Karekezi, info@afrikanetwerk.org Voor meer info en aanmelding: www.afrikanetwerk.org.


---- --