NEN



dinsdag 9 oktober 2007, 16:40

Toename zelftests leidt tot discussie

Op 7 december 2007 om 10.00 uur vindt bij het Nederlands Normalisatie-instituut een bijeenkomst plaats over zelftests.

Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat één op de zes Nederlanders wel eens een zelftest heeft gedaan, de nierchecks en zwangerschapstests niet meegeteld. Mensen testen zichzelf op onder andere diabetes en HIV. Op 1 juni 2007 heeft een bijeenkomst bij NEN plaatsgevonden over één zelftest in het bijzonder, de bloedglucosemeter. NEN nodigt belanghebbende partijen uit voor een vervolgbijeenkomst.

Zelftests

Zelftests zijn niet nieuw. Al jaren wordt gebruik gemaakt van zwangerschapstests en bloedglucosemeters. "Nederlanders krijgen steeds meer behoefte aan informatie over hun eigen gezondheid," zegt een woordvoerder van de LHV" (bron: www.nu.nl). Uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat er behoefte is aan zelftests. Er is een `zelftest-top 5. Deze top 5 bestaat uit diabetes, cholesterol, allergie, blaasontsteking en hiv.

Meten is weten?

Zelftests geven een waarde aan. Deze waarde moet vervolgens geïnterpreteerd worden. De waarde die wordt aangegeven is afhankelijk van een aantal zaken. Zo moet de test worden uitgevoerd zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing. Op 1 juni 2007. vond een bijeenkomst plaats over de waarde die bloedglucosemeters aangeven. Mensen met suikerziekte maken gebruik van deze meters om de bloedsuikerspiegel te bepalen, zodat ze weten hoeveel insuline ze moeten spuiten. Een correcte meting is dan ook van groot belang. Op internationaal niveau zijn er afspraken gemaakt over eisen waar een bloedglucosemeter aan moet voldoen. Deze zijn vastgelegd in de norm NEN-EN-ISO 15197:2003/C11:2005. Er is een discussie ontstaan over de meetafwijking die bloedglucosemeters mogen hebben. Een eis die in de norm is vastgelegd.

NEN-EN-ISO 15197:2003/C11:2005
In 2003 werd de norm NEN-EN-ISO 15197 "In-vitro-diagnostische beproevingssystemen - Eisen voor bloedglucose monitoringsystemen voor zelftesten ten behoeve van het reguleren van diabetes mellitus" gepubliceerd. Vervolgens verscheen er in 2005 een correctie op de norm.

De norm is geschreven door verschillende (nationale, Europese en internationale) belanghebbende partijen op het gebied van in-vitro-diagnostica. Door te voldoen aan de norm bestaat er een vermoeden van overeenstemming met de Richtlijn IVD (98/79/EG), het wettelijke kader voor in-vitro-diagnostica.
De norm beschrijft eisen voor in-vitro glucose monitoring systemen die de glucoseconcentratie in bloedmonsters meten. De norm gaat verder in op eisen voor de procedures voor verificatie en validatie van uitvoering door de beoogde gebruiker. Deze systemen zijn bedoeld voor zelfgebruik door consumenten.

Bijeenkomst

Binnen de sector wil men de eisen aanscherpen. Vooral de meetafwijking die volgens de norm is toegestaan, is een discussiepunt. NEN organiseert op 7 december 2007 om 10.00 uur een bijeenkomst om te praten over herziening van de norm. In de bijeenkomst wordt gesproken over het oprichten van een projectgroep `Zelftests'.

Deelname
Geïnteresseerde partijen kunnen zich opgeven voor deelname aan de bijeenkomst over bloedglucosemeters bij Marjan van Gessel, telefoonummer (015) 2690402 of e-mail marjan.vangessel@nen.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 15197:2003 en (Norm) NEN-EN-ISO 15197:2003/C11:2005 en;fr;de (Norm)