Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 5 november 2007

Feestelijke kerstmuziek uit Spanje en Latijns-Amerika La Colombina zingt officiële en minder officiële kerkmuziek uit de late Renaissance

De kerstmis in de Spaanstalige landen was ongetwijfeld lang, maar allesbehalve langdradig. Er klonk polyfonie ­ dat was immers de officiële kerkmuziek ­ maar ter afwisseling grepen de kapelmeesters naar meer volkse genres.

Het villancico was zo'n genre, een liedvorm met coupletten en een refrein, dat sinds de 15de eeuw de kerk was binnengeslopen en dat ook nu nog sterk met Kerstmis verbonden is. Een ander genre is de ensalada, feitelijk een stuk waarin verschillende liedjes en teksten worden gecombineerd.

Mengvormen ontstonden ook, waarvan de ensalada La trulla een voorbeeld is; hierin combineerde Bartolomé Cárceres polyfonie met een tiental liederen.

Zonder een kerkdienst te willen reconstrueren stelde La Colombina een feestelijk programma samen met polyfonie van Victoria, Morales en Guerrero en `lossere' muziek van De Brito, Fernández en Cárceres.

Deze tournee is onderdeel van het seizoen oudemuziek 07/08, een meer dan landelijke serie oude- muziekconcerten in 30 Nederlandse en Vlaamse plaatsen. Het complete programma is te vinden op www.oudemuziek.nl. De brochure is telefonisch te bestellen via 030 2329000.