Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, vrijdag 7 december 2007

HET VAN GOGH CODICIL
Een spannende historische thriller

Tijdens zijn Dordtse tijd (januari maart 1877) maakt Vincent van Gogh een tekening van de Damiateburg te Dordrecht, die hij verkoopt aan mr. Simon van Gijn, een vermogende plaatselijke kunstverzamelaar. Na zijn vertrek correspondeert Vincent regelmatig met Van Gijn, die hem in 1889 opzoekt in het Gele Huis te Arles. De kunstenaar en de verzamelaar krijgen woorden over het doel van de kunst, waarna de vriendschap bekoelt. Toch blijft Vincent zijn correspondentievriend trouw. Kort nadat hij zichzelf een kogel in de borst heeft geschoten, probeert hij een laatste brief aan Van Gijn te schrijven. Na Vincents dood vindt zijn broer Theo het nauwelijks leesbare papierfragment onder het doodsbed van zijn broer; het blijkt een codicil. Honderd jaar later herkent een kunsthandelaar een schilderij dat in het kader van de expositie "De Collectie Van Gijn" in het Dordrechts museum ten toon is gesteld, als een onbekende Van Gogh. Hij probeert het werk voor veel geld te verkopen aan een Japanse verzamelaar, maar hebzucht leidt tot zijn ondergang. Nadat hij zijn aanvankelijke prijs heeft vervijfvoudigd, ontsteekt de verzamelaar in woede en stuurt een yakuza huurmoordenaar op de man af. De mislukte kunsthistoricus Philip Maarloo, die uit arren moede privé-detective is geworden, wordt belast met het onderzoek naar de moord. Hij lost de moord niet op, maar wordt meegesleurd in een maalstroom van bizarre gebeurtenissen. De wedloop om schilderij en codicil eindigt op kantoor van de douane te Schiphol, waar op pijnlijke wijze duidelijk wordt hoe de verhouding is tussen het schilderij en het codicil. Maar niets is wat het lijkt, want in het huis van de Japanse verzamelaar is Maarloo's vriendin Kimi achtergebleven, die de waarheid op geheel eigen wijze naar haar hand weet te zetten.

Historie en fictie ontmoeten elkaar op verrassende wijze in deze originele roman.

FLAPTEKST

Een kunsthandelaar sterft onder verdachte omstandigheden. Op aandringen van de moeder onderzoekt detective Philip Maarloo deze zaak. Hij wordt bedreigd en zij wordt vermoord. Wanneer uit het museum van Dordrecht een onbekend kunstwerk wordt gestolen, duikt Philip in het archief van het Van Gijnmuseum. Tussen een bundel brieven vindt Maarloo tot zijn grote verbazing en opwinding het codicil van Vincent van Gogh. Dan ontmoet hij de mysterieuze Kimi van Benthem. De detective onderzoekt de Dordrechtse tijd en de Franse periode van Van Gogh tussen 1877 en 1890. De conclusie uit het onderzoek wordt weggehoond door een rechercheur met een tunnelvisie. Dan geeft de directeur van het Dordtse museum aan Maarloo de schijnbaar eenvoudige opdracht om uit te zoeken waar het ontvreemde schilderij hangt.

Deze spannende paginavreter is een zoektocht naar feiten en motieven waarbij het leven van de hoofdrolspelers en Vincent van Gogh op originele wijze door elkaar loopt.

CONTACT

Uitgever: Uitgevershuis H.N.Werkman - Bu·G Hoge der Aa 27 Groningen
Tel. 050 312 16 77
info@werkmanuitgeverij.nl

Schrijver: Joachim Piscator (pseudoniem van Jochum A. Visser) vissoep@xs4all.nl

ISBN: 978-90-75913-55-2

Prijs: Euro 19,95 (300 pagina's)

Uitgevershuis H.N.Werkman
Kees FBoon (uitgever).
050 312 16 77