Groei van islamitische financiering vraagt om nieuwe risicomanagement methodologiën

07/12/2007 00:53



PR Newswire



NEW YORK, LONDEN and BEIROET, Libanon, December 6 /PRNewswire/ --
- De Banque du Liban (Nationale Bank van Libanon) en de Global Association of Risk Professionals (Internationale Associatie van Risico Professionals) nemen het voortouw om nieuwe financiële risicomanagement technieken voor islamitische financiering te ontwikkelen.

De explosieve groei en verfijning van islamitische financiële producten over de hele wereld vraagt om nieuwe financiële risicomanagement technieken en methodologie. Vanwege de unieke structuur van islamitische financiële producten, moeten conventionele manieren om risico's in te schatten, die eigen zijn aan deze financiële instrumenten, op een andere manier worden benaderd. Innovatieve en gestandaardiseerde methodologie zijn nu nodig, samen met een uitgebreid onderwijsplatform voor de islamitische financiële risicomanagement gemeenschap. Twee internationaal erkende organisaties zijn een samenwerkingsverband aangegaan om deze uitdaging aan te nemen - de Global Association of Risk Professionals (GARP: www.garp.org) en de Banque du Liban (www.bdl.gov.lb). Tezamen zullen zij het Certificaat in Risicomanagement voor de Islamitische Financiële Instituties, het eerste in zijn soort, ontwikkelen dat eind 2008 zal worden gelanceerd.

De Banque du Liban heeft een onovertroffen expertise in de principes van islamitische financiering, goede relaties met centrale banken over de hele wereld en groot belang bij de formele ontwikkeling van gestandaardiseerde benaderingen voor islamitische financiering. De Banque du Liban herkent deze noodzaak om standaarden voor risicomanagement voor islamitische financiële instituties te ontwikkelen, waarmee de groei van islamitische financiering kan worden gepromoot en waarmee mensen, die in islamitische financiële producten willen investeren, kunnen worden geholpen.

De combinatie van de expertise van de Banque du Liban aangaande islamitische financieringen en GARPs bekwaamheid om internationale geaccepteerde standaarden voor risicomanagement methodologiën, zoals hun internationaal erkende FRM programma, te creëren zal in een referentiekader resulteren om risico's in te schatten rondom financiële producten die voldoen aan de Sharia (de islamitische wet). "Er zal veel inbreng komen van experts van over de hele wereld om te zorgen dat we dit voor elkaar krijgen", zei Chris Donohue, PhD en hoofd van GARPs onderzoekcentrum. "We hebben een technisch comité dat aan de ontwikkeling van het certificaat gaat werken, plus een adviesgroep, bestaande uit experts op het gebied van islamitisch bankieren en afgeleide producten, die ons gedurende het proces feedback zal geven."

Het adviescomité zal worden voorgezeten door Dr. Ahmed Jachi, vice-gouverneur van de Banque du Liban en Dr. Anthony Saunders, hoogleraar financiën op de Leonard Stern School of Business van de Universiteit van New York.

Op de achtergrond speelt dat de holistische benadering die de Islam oplegt aan individuen en die hun benadering van zaken- en financiële activiteiten bepalen. In de basis leerstelling van de Sharia, dat deel van de islamitische wet dat handelt over toepassingen en activiteiten, is vastgelegd dat investeerders zich niet in mogen laten met speculatieve transacties, geen rente mogen betalen of zich bezighouden met in contracten vastgelegde onzekerheden. Daarom moeten alle transacties door activa zijn gedekt. De internationalisering van de financiële markten en de toegenomen welvaart hebben de trend van islamitisch bankieren en de vraag naar gespecialiseerde producten die overeenkomstig de Sharia zijn versneld.

"De drijvende kracht achter de ontwikkeling van het Certificaat in risicomanagement voor islamitische financiële instituties is deze groeiende vraag voor islamitische financiële producten", zei Dr. Ahmad Jachi, vice-gouverneur van de Banque du Liban. "Verdere groei in de markt zal niet mogelijk zijn, tenzij er meer transparantie komt en gestandaardiseerde benaderingen zijn ontwikkeld. Het succes van GARP bij het ontwikkelen van programma's voor de risicomanagement gemeenschap, die uiteindelijk internationale standaarden worden, zoals FRM aanduiding, is ons niet ontgaan. Ons doel is om onder islamitische financiële instituties algemeen geaccepteerde crisismanagement toepassingen te hebben, die van nut kunnen zijn voor bankiers over de hele wereld."

Over Banque du Liban
De Banque du Liban is het door de wet bekrachtigde officiële instituut van Libanon dat de monetaire en economisch stabiliteit van het land en de oprechtheid van de banksector moet bewaken. Aan de bank is tevens de algemene taak toegewezen om de nationale munt te beschermen, zodat een basis voor duurzame sociale en economische groei verzekerd is. De Banque du Liban reguleert conventionele, islamitische banken en andere financiële instituties in Libanon. De bank is een publieke rechtspersoon met financiële en administratieve autonomie. De bank is niet onderhevig aan regels voor administratie en management en controles, die wel van toepassing is op de publieke sector.

Over GARP
De Global Association of Risk Professionals (GARP) is een onafhankelijke non-profit associatie van meer dan 66.000 professionals en onderzoekers in risicomanagement. Zij vertegenwoordigen banken, investeringsmanagement firma's, gouvernementele instituties, regelgevende instituties, academische instituties en corporaties uit meer dan 167 landen over de gehele wereld. Het beheert tevens het Financial Risk Manager (FRM(R)) examen, 's werelds belangrijkste certificaat voor de financiële risico professional. Het is GARPs missie om de leidende professionele associatie voor risicomanagers te zijn, geleid door en voor zijn leden en is gericht op de verbetering van het vak risicomanager door middel van opleiding, training en de wereldwijde promotie van haar beste werk. www.garp.org

Contact: Greg Winsper
Global Association of Risk Professionals
www.garp.org
E-mail: greg.winsper@garp.com
Tel: +1-201-719-7240
Fax: +1-201-222-5022

Contact: kantoor eerste vice-gouverneur
Banque du Liban
www.bdl.gov.lb
E-mail: bdlg1@bdl.gov.lb
Tel: +961-1-34-33-01
Fax: +961-1-75-00-21

Website: http://www.garp.org
http://www.bdl.gov.lb

Greg Winsper, The Global Association of Risk Professionals, +1-201-719-7240, Fax: +1-201-222-5022, greg.winsper@garp.com; kantoor eerste vice-gouverneur, Banque du Liban, +961-1-34-33-01, Fax: +961-1-75-00-21, bdlg1@bdl.gov.lb