GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

6 december 2007

GAIA: "Oproep minister Keulen tot giften in plaats van slachtingen met Offerfeest is belangrijk en positief signaal"

Reactie minister Keulen in belang van het respect voor de rechtsstaat, het dierenwelzijn, de dierengezondheid en de volksgezondheid

De dierenrechtenorganisatie GAIA beschouwt de oproep van Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen aan de moslimgemeenschap om met het Offerfeest een gift te doen in plaats van een schaap te slachten, een positief en belangrijk signaal in het belang van het respect voor de rechtsstaat, het dierenwelzijn, de dierengezondheid en de volksgezondheid. Naar aanleiding van de vraag van de Limburgse moslimorganisaties om soepelere regels voor rituele slachtingen tijdens het Offerfeest, vroeg GAIA minister Keulen en zijn federale collega van Volksgezondheid Donfut dringend orde op zaken te stellen. Voor GAIA is het immers duidelijk dat de Limburgse moslimorganisaties illegaal willen thuisslachten. GAIA stelt de reactie van minister Keulen, die er tevens aan herinnert dat rituele thuisslachtingen al 19 jaar (sinds 1988) verboden zijn en de wet moet nageleefd worden, op prijs.

Een gift als alternatief voor het slachten van een schaap met het Offerfeest voorkomt heel veel leed van dieren die bij een rituele slachting zonder bedwelming of verdoving gekeeld worden.

GAIA wijst erop dat het wettelijk verbod op rituele thuisslachtingen nog te vaak overtreden wordt en dat het aantal schapenslachtingen voor het Offerfeest ook om praktische en organisatorische redenen best vermindert. Giften kunnen hier een uitkomst bieden.

Rituele slachtingen mogen enkel en alleen, weliswaar onverdoofd, plaatsvinden in een erkend slachthuis of in een door de federale overheid tijdelijk erkende slachtinrichting die beantwoordt aan sanitaire en hygiënische voorwaarden, onder toezicht van een dierenarts.

GAIA beklemtoont naar aanleiding van de vraag van de Limburgse moslimorganisaties om soepelere regels, dat er van minder strenge regels totaal geen sprake kan zijn. Nog soepelere regels zou een zeer slechte zaak zijn voor het dierenwelzijn, en de dierengezondheid en de volksgezondheid ernstig in gevaar brengen. Uitzonderingen maken is dan ook uit den boze.