Opslagplaatsen van vuurwerk op politiebureaus onder de maat

Uit controles door de VROM-inspectie van vuurwerkopslagplaatsen op politiebureaus blijkt dat slechts 25 procent van de politiebureaus veilig om gaat met het in beslag genomen vuurwerk. De politie neemt jaarlijks grote hoeveelheden vuurwerk in beslag. Een deel van dat vuurwerk moet na in beslagname tijdelijk worden opgeslagen in een politiebureau. De VROM-Inspectie heeft in de periode van december 2006 tot oktober 2007 onderzoek gedaan naar de wijze waarop de politie in beslag genomen vuurwerk opslaat en behandeld. In totaal zijn ruim 70 controlebezoeken uitgevoerd. Bij de uitgevoerde controles in december 2006 zijn de opslagvoorzieningen beoordeeld en is nagegaan hoe deze gebruikt worden.

Bij de controles bleken 6 van de 25 politieregio's veilig om te gaan met in beslaggenomen vuurwerk. Dat wil zeggen dat deze regio's beschikten over geschikte opslagplaatsen en dat deze uitsluitend gebruikt werden waarvoor ze bedoeld waren, namelijk opslag van in beslag genomen consumentenvuurwerk (legaal vuurwerk). Bij de overige 19 politieregio's ontbraken geschikte opslagvoorzieningen of werd ook illegaal vuurwerk opgeslagen. Illegaal vuurwerk mag gezien de risico's alleen tijdelijk worden veilig gesteld en moet daarom direct na in beslagname worden aangemeld waarna de Dienst Domeinen het binnen maximaal 6 uur komt ophalen. Vanaf maart 2002 dient de politie, voor opslagen van meer dan 25 kilogram in beslag genomen vuurwerk een vergunning aan te vragen bij de provincie. Voor hoeveelheden tot 25 kilogram moet gebruik worden gemaakt van een brandveiligheidsopslagkast en is geen vergunning nodig. Hiervoor kan vanaf 1 januari 2008 (na inwerkingtreding van het Activiteitenbesluit) volstaan worden met een melding bij de gemeente.

In de periode tot oktober 2007 hebben 5 politieregio's verbeteringen doorgevoerd. Bij 3 van deze 5 regio's zijn hiermee alle noodzakelijke maatregelen getroffen, waardoor het aantal regio's dat nu veilig omgaat met vuurwerk op 9 uitkomt. De achterblijvende politieregio's moeten op korte termijn voldoende opslagplaatsen voor in beslaggenomen vuurwerk realiseren. Ook is de Raad van Commissarissen aanbevolen het landelijk vuurwerkprotocol aan te passen zodat snelle afvoer van illegaal vuurwerk beter wordt gewaarborgd.De VROM-Inspectie zal in 2008 volgen of de aanbevelingen uit het rapport worden opgevolgd. Aan het einde van 2008 zullen eventueel nieuwe controles worden uitgevoerd. Bij het constateren van overtredingen zal de VROM-Inspectie het bevoegd gezag (de provincie of de gemeente) verzoeken om tot handhaving over te gaan.

Noot voor redacties (