Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 7 december

Fryslân, 07-12-2007 o Politieberichten van donderdag 6 december 07.00 uur t/m vrijdag 7 december 07.00 uur.

Drachten: snelkraak politie zoekt donkere Audi A4 Avant met kapot achterraam
De politie onderzoekt een snelkraak, die woensdag 5 december omstreeks 23.30 uur is gepleegd bij een bedrijf aan de Jade. Men kwam via het dak in het kantoorgedeelte, vanwaar een kluis werd gestolen. De kluis werd in de vluchtauto geladen. Dit betreft het nieuwste type Audi A4 Avant, donker van kleur, met een kapot achterraam.

De sleutelhouder, een 58-jarige inwoner van Opeinde, was inmiddels naar het pand gegaan en zag daar een man met bivakmuts op zich afkomen. De andere verdachte, de bestuurder, reed vol op de eigenaar in, die ternauwernood kon wegspringen. De twee verdachten gingen er vandoor. Ze reden met grote snelheid richting de Waldwei. De inwoner van Opeinde zet hierop de achtervolging in. Door de extreem hoge snelheid van de verdachten er werd met meer dan 200 km per uur gereden en omdat er met gedoofde lichten werd gereden, moest de achtervolging al snel worden gestaakt. Wel zag de inwoner van Opeinde nog dat de vluchtauto naar de A7, richting Heerenveen, ging.

De politie heeft de omgeving nog afgezocht en naar de auto gespeurd, zo zijn de korpsen van Groningen, Flevoland en Noord-Holland eveneens ingelicht. De auto is echter niet meer aangetroffen. De politie zoekt getuigen die de Audi hebben gezien. De auto moet een kapot achterraam hebben, omdat de kluis weinig zachtzinnig is ingeladen. In de kluis zaten een geldbedrag en verzekeringspapieren. Getuigen kunnen contact opnemen met het algemene nummer van politie Fryslân, telefoon 0900 8844.

Zwaagwesteinde: poging inbraak tuincentrum
De politie onderzoekt de inbraak in een tuincentrum aan de Bovenweg. Donderdag omstreeks 04.00 uur heeft de eigenaar, een 49-jarige man, drie inbrekers overlopen. Deze zijn er onmiddellijk, onder andere via een sloot, vandoor gegaan. De politie heeft nog met een hond de omgeving afgezocht, maar niemand aangetroffen. De inbrekers hebben een auto achtergelaten, deze bleek te zijn gestolen. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld.

Burgum: poging inbraak winkels
De politie onderzoekt de inbraak in een winkel aan de Lageweg. De inbraak is gepleegd tussen woensdagavond en donderdagochtend. Men kwam binnen door een deur te forceren. De hele winkel is doorzocht, maar er is vermoedelijk niets weggenomen. De technische recherche stelt een onderzoek in. Aangifte is gedaan door een 51-jarige inwoonster van Leeuwarden. Ook is geprobeerd in te breken in een winkel aan de Markt. Aangifte is gedaan door een 32-jarige inwoonster van Burgum.

Bolsward: automobilist rijdt fietsster aan
De politie heeft donderdagochtend een aanrijding afgehandeld op de Snekerstraat. Een 54-jarige fietsster uit Bolsward ging richting centrum. Achter haar reed een 57-jarige automobilist uit Easterein. Terwijl de bestuurder de fietsster in wilde halen, stak net een voetganger het zebrapad over. Mogelijk is de automobilist geschrokken en week uit. Een aanrijding met de fietsster was het gevolg. Het slachtoffer kwam met haar hoofd op het wegdek terecht. De vrouw werd, vermoedelijk met een hersenschudding, overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Sint Annaparochie: 18 bekeuringen bij controle fietsverlichting De politie heeft donderdagochtend ruim een uur met zes agenten een fietsverlichtingscontrole gehouden. Gecontroleerd werd op de Rijksweg tussen Harlingen en Franeker. Hier werden vijf bekeuringen uitgedeeld. Op de Bredyk te Stiens werden elf bekeuringen uitgedeeld. Ook werd gecontroleerd in Sint Annaparochie, Berlikum en Beetgumermolen. Hier werden twee bekeuringen uitgedeeld voor het niet voeren van voor- en/of achterlicht.

Heerenveen: motoragent tweemaal aangereden, rijbewijs verdachte ingevorderd
De politie heeft donderdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 65-jarige autobus uit Heerenveen. Terwijl een motoragent stilstond op de stoep van de Venus werd hij aangereden door een bus. De motorrijder ging vervolgens achter de auto aan en parkeerde even later de motor. Vervolgens reed de auto achteruit en reed nogmaals tegen de motor van de agent aan. De agent raakte gewond aan zijn rug en moest naar een arts. De motor liep een deuk op en een spiegel raakte kapot. Het rijbewijs van de automobilist is vervolgens ingevorderd. De motorrijder stond op de Venus omdat hij eerder had gezien dat de automobilist geen gordel droeg. De automobilist beweerde dat hij de agent niet had gezien. Het rijbewijs van de man is ingevorderd, omdat hij door zijn schuld een ongeval heeft veroorzaakt en gevaarlijk rijgedrag tentoonspreidt.

Warfstermolen: twee automobilisten gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagochtend op de Gruytsweg een aanrijding afgehandeld, waarbij twee automobilisten gewond raakten. Een 19-jarige automobilist uit Munnekezijl passeerde twee stilstaande autos en zag daarbij een 41-jarige automobilist uit Leens, die uit
tegenovergestelde richting naderde, over het hoofd en een frontale aanrijding was het gevolg. De twee slachtoffers werden door het personeel van twee ambulances en de traumahelikopter gestabiliseerd. Waarna de 19-jarige per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Hier werd bij hem een bloedproef afgenomen omdat er een vermoeden bestond dat hij onder invloed verkeerde. Tevens werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd. De 41-jarige automobilist werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Lemmer: verkeerscontrole
De politie heeft donderdagochtend van 10.00 uur tot 11.00 uur een verkeerscontrole gehouden op de Sluisweg. Tijdens de controle werden 20 personenautos gecontroleerd, waarvan vier bestuurders een bekeuring kregen voor het niet dragen van de autogordel en één bestuurder kreeg een bekeuring voor het niet handsfree bellen.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan Achter de Hoven. Tussen donderdagochtend en donderdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit de woning werd een spelcomputer met toebehoren weggenomen. De 24-jarige bewoner deed aangifte.

Drachten: brand in woning
De politie heeft donderdagmiddag de brandweer van Drachten geassisteerd bij een brand in een woning aan de Torenstraat. Door vermoedelijk oververhitting ontstond in de schoorsteen brand. De bewoner probeerde nog zelf de brand te blussen, maar toen dit niet lukte waarschuwde hij via 1-1-2 de hulpdiensten. De brandweer was snel ter plaatse en na het nodige breekwerk kon de brand worden geblust. De politie zette tijdens de bluswerkzaamheden een deel van de Torenstraat af.

Schalsum: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Peinserweg. Tussen maandagmiddag en donderdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit de woning werden een geldbedrag en een sieraad weggenomen. De 52-jarige bewoner deed aangifte.

Heerenveen: claxonnerende automobiliste aangehouden
De politie heeft donderdagmiddag op het Kattebos een 61-jarige automobiliste uit Heerenveen aangehouden. De vrouw reed al claxonnerend door de wijk De Greiden. Op de Oude Veenscheiding werd de automobiliste tot stoppen gedwongen. De vrouw had haar autoradio zo hard staan dat ze niet haar claxon kon horen. De Heerenveense werd verzocht om haar claxon uit te zetten en uit te stappen. De vrouw weigerde en begon om haar heen te slaan. Agenten hielden de verdachte aan en brachten haar over naar het politiebureau. Hier werd ze beoordeeld door een psychiater, waarna werd besloten om de vrouw op te nemen.

Kootstertille: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag op de Ald Dyk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 14-jarige fietsster uit Kootstertille gewond raakte. Een 21-jarige automobilist uit Kootstertille raakte door nog onbekende oorzaak in de slip toen twee fietser passeerden. Tijdens de slippartij raakte hij met zijn auto de 14-jarige fietsster. Het slachtoffer werd door het personeel van twee ambulances en de traumahelikopter gestabiliseerd, waarna ze per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in het UMCG in Groningen.

Twijzel: twee automobilisten gewond na kop-staartbotsing
De politie heeft donderdagavond op de Wedzebuorren een
kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij twee automobilisten gewond raakten. Een 23-jarige automobilist uit Sumar zag te laat dat een 44-jarige automobilist uit Buitenpost rechtsaf wilde slaan en een kop-staartbotsing was het gevolg. De bestuurders werden met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: burger houdt twee vandalen aan
De politie heeft donderdagavond een 17-jarige inwoner van Leeuwarden geassisteerd bij de aanhouding van twee vandalen van 12 en 14 jaar uit Leeuwarden. De man zag dat het duo op de Brandemeer twee ramen van een appartementencomplex hadden ingegooid. De Leeuwarder hield de twee vandalen aan en waarschuwde via 1-1-2 de politie. De agenten namen de twee verdachten over. Na overleg met de ouders werd besloten dat de twee jongens vandaag in de loop van de dag zich moeten melden bij het politiebureau voor verhoor.

Drachten: rijden onder invloed
De politie heeft donderdagavond op Het Zuid een 29-jarige automobilist uit Nij Beets aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder passeerde een verkeersdrempel en verloor vervolgens de macht over het stuur. De man sloeg met zijn bestelbusje een aantal keren over de kop. Hij raakte daarbij niet gewond. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de verdachte 635 ug/l, goed voor een rijverbod van tien uur en een proces-verbaal. Na onderzoek bleek dat het rijbewijs van de man reeds was ingevorderd. De Nij Beetser kreeg dan ook een proces-verbaal voor het rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd.

Sneek: politie haalt man uit water
De politie heeft donderdagavond laat een 24-jarige inwoner van Franeker uit het water gehaald. De man liep al slingerend langs de waterkant van de Pampuskade. Surveillerende agenten zagen dat de Franeker het water in liep. De twee agenten liepen direct naar de man en haalden hem uit het water. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Noardburgum: automobilist en passagier gewond na eenzijdig ongeval De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Kukhernewei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij twee 21-jarige inwoners van Burgum gewond raakten. De 21-jarige bestuurder was in een bocht rechtdoor gereden en vervolgens met zijn auto tot stilstand gekomen tegen een boom. De 21-jarige passagier kon het voertuig zelfstandig verlaten. De bestuurder zat bekneld en werd door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd. De twee slachtoffers werd door het personeel van de ambulance en het Mobiel Medisch Team gestabiliseerd, waarna de twee per ambulance werden overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Sneek: politie houdt verdachte voor bezit XTC
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in een horecagelegenheid aan de Nauwe Noorderhorne een 20-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Een medewerker ontdekte dat de Sneker in het bezit was een aantal XTC-pillen. De politie werd gewaarschuwd, waarna de man werd gefouilleerd. In de kleding van de verdachte vonden de agenten negen XTC-pillen. De Sneker werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel in de Sint Odolphisteeg. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de winkel werd een kassa met daarin geldbedrag weggenomen. Namens het winkelbedrijf deed een 61-jarige inwoner van Harlingen aangifte.

Wijnjewoude: achtervolging na inbraak in tankstation
De politie onderzoekt een inbraak in een tankstation aan de Opperhaudmare. In de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 03.30 uur kreeg de eigenaar van het station, een 50-jarige inwoner van Donkerbroek, een inbraakmelding. Hij ging samen met zijn partner polshoogte nemen. Eenmaal aangekomen bij het tankstation zagen ze nog net een Audi A4 Avant met hoge snelheid wegrijden. De eigenaar zette direct de achtervolging in en waarschuwde ondertussen de politie. Op de A7 reed de Audi met zeer hoge snelheid en veelal met gedoofde lichten. Op de A32 richting Leeuwarden verloren de agenten en de 50-jarige eigenaar de Audi uit het zicht. Eenmaal teruggekomen bij het tankstation bleek dat men een raam van tankstation had geforceerd om vervolgens een kluis weg te nemen. In de kluis zat een geldbedrag. De eigenaar heeft aangifte gedaan.