Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 7 december 2007

Meer verkoopdagen voor consument

Verruiming van regels tegen illegaal vuurwerk

De winkeliers willen verruiming van de regels rondom vuurwerkverkoop. Uit een evaluatie van het Vuurwerkbesluit door het ministerie van VROM blijkt dat door de strenge eisen klanten noodgedwongen heen en weer moeten reizen voor het gewilde vuurwerk. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) pleit daarom voor een verhoging van het maximale gewicht per klant en één extra verkoopdag om de drukte te spreiden.

Door het huidige Vuurwerkbesluit ontstaat vaak grote drukte in de vuurwerkwinkels. Dit komt omdat slechts drie verkoopdagen zijn en per klant slechts tien kilo vuurwerk mag worden verkocht. Op zondag mag geen vuurwerk worden verkocht. Dit jaar zal de vuurwerkverkoop daarom op vrijdag, zaterdag en maandag plaatsvinden.

Vuurwerkbesluit

Het Vuurwerkbesluit bestaat nu vijf jaar en winkeliers worden soms dol van verschillende regels en aanvullende eisen. Ook uit de evaluatie van het Vuurwerkbesluit blijkt dat zowel winkeliers als de overheid vaak vastlopen in de verschillende of tegenstrijdige regels. Dit komt doordat vijf ministeries, de provincies, de brandweer, twee inspectiediensten en de gemeente allemaal zijn betrokken bij de regelgeving. Het Vuurwerkbesluit stelt op enkele punten juist geen eisen waardoor lokale ambtenaren zelf regels opstellen. Uit de evaluatie van het Vuurwerkbesluit concludeert de RND eenduidige regels moeten worden opgesteld en gemeenten een handreiking moeten krijgen bij de interpretatie van de regels. Ook moet het maximale gewicht per klant worden verhoogd van 10 naar 25 kilo en dient een extra verkoopdag te worden vastgesteld.

Online verkoop
De RND verwacht dat dit jaar meer vuurwerk vooraf via internet wordt besteld. Door het toestaan van zwaarder vuurwerk is de vraag naar het gevaarlijke illegale vuurwerk afgenomen. Het zware vuurwerk was de afgelopen jaarwisseling erg in trek en de winkeliers verwachten dit jaar een toename van de verkopen.

Veiligheid
Mede op verzoek van de winkeliers wordt dit jaar meer aandacht gegeven aan het veilig afsteken van vuurwerk. Bij de verkoop van grote vuurpijlen wordt een lanceerbuis aangeboden. Ook zal de vuurwerkcampagne in tegenstelling tot vorig jaar weer op televisie verschijnen. De RND schat in dat circa 15% van het vuurwerk illegaal is. De RND vindt dat politie en Justitie nog onvoldoende aandacht besteden aan de illegale vuurwerkhandel. Veel handelaren slaan al vroeg in het jaar hun vuurwerk in. Het illegale vuurwerk voldoet vaak niet aan de veiligheidseisen. Het verruimen van de koopdagen en het maximaal gewicht halen volgens de RND de wind uit de zeilen van de illegale vuurwerkhandel.

----------
De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 41 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht