Gemeente Amersfoort
Persuitnodiging

Sectie Communicatie

nummer: 293

datum: 6 december 2007

EMBARGO TOT VRIJDAG 7 DECEMBER 2007 17.30 UUR

GEMEENTEPENNING voor Johan Korthals Altes, medeoprichter van bierbrouwerij De Drie Ringen.

Johan Korthals Altes ontvangt de gemeentepenning van de stad Amersfoort uit handen van burgemeester A. van Vliet-Kuiper tijdens een afscheidsbijeenkomst van het bestuur van de stichting De Vriendenring der Amersfoortse Bierbrouwerij De Drie Ringen op vrijdag 7 december a.s. om 17.00 uur in de De Drie Ringen, Kleine Spui 18 te Amersfoort.

Johan Korthals Altes (85) is oud-directeur van de Phoenix-brouwerij in Amersfoort. Bijna een eeuw lang hield dit bedrijf de brouwerstraditie in stand tot het in 1969 de poorten moest sluiten omdat verdere uitbreiding onmogelijk bleek en verplaatsing te duur.
In 1989 slaagde Johan Korthals Altes er in zijn grote passie voor het bierbrouwen voort te zetten. Met anderen nam hij het initiatief tot oprichting van bierbrouwerij De Drie Ringen. Als adviseur was hij hierbij nauw betrokken.

Als initiator en mede-oprichter van de stichting De Vriendenring der Amersfoortse bierbrouwerij De Drie Ringen zet Johan Korthals Altes zich jarenlang in voor het in stand houden van de brouwerij en de biercultuur. Zijn inspanningen hebben bijgedragen aan het weer zichtbaar maken van de biergeschiedenis in Amersfoort.

Amersfoort kent een grote ambachtelijke bierbrouwerhistorie en traditie. In de vijftiende eeuw had Amersfoort zo'n 350 bierbrouwers die waren aangesloten bij het Gilde. De stad was voor haar inkomsten voor een groot deel aangewezen op de accijnzen die op de bierbrouwerij werden geheven.
De bierbrouwerij De Drie Ringen vormt nu een belangrijke toeristische trekpleister in het oude stadscentrum van Amersfoort met een recreatief, educatief doel.

Als blijk van waardering voor de inzet en betrokkenheid van Johan Korthals Altes voor de biercultuur in Amersfoort en het bekend maken van de bierbrouwerij De Drie Ringen tot ver over de gemeentegrenzen, kent het college van burgemeester en wethouders hem de gemeentepenning van de stad toe. Deze zal worden uitgereikt op vrijdag 7 december a.s. om 17.30 uur in de Drie Ringen, te Amersfoort door burgemeester A. van Vliet-Kuiper.



Gemeente Amersfoort