Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Actieplan Jongerenwerk

Uit de stadsdeelraad

7 december 2007

-
Anna Kutsch Lojenga
Een grote meerderheid van de stadsdeelraad steunt de plannen van het Dagelijks Bestuur om tijdelijk een extra ontmoetingsplek voor jongeren te creëren. PvdA, GroenLinks en D66 noemden het afgelopen dinsdag verstandig dat jongeren nu betrokken worden en zelf meedenken over oplossingen voor de overlast in de Chassébuurt.

De VVD is echter kritisch; de partij vindt het eigenlijk niet kunnen dat er wensen zijn ingewilligd van jongeren die voorheen zorgden voor overlast in de buurt. Daarmee lijkt slecht gedrag te worden beloond, vindt de partij.

Het creëren van een extra ontmoetingsplek is het resultaat van veel protest de afgelopen maanden van een groep jongeren in de Chassébuurt. Zij werden gesteund door buurtbewoners en andere betrokkenen. De protesten gingen met name over de onvrede over het werk van De Combinatie, dat het jongerenbeleid uitvoert en het gebrek aan activiteiten voor jongeren.

PvdA, GroenLinks en D66 zeiden afgelopen dinsdag tevreden te zijn dat de impasse van de afgelopen maanden doorbroken is met de belofte voor een nieuwe ontmoetingsplek. GroenLinks wees op de onvrede van de afgelopen jaren over het falende jongerenwerk en noemde de extra ontmoetingsruimte `achterstallig onderhoud'. D66 en PvdA vonden het goed dat jongeren nu zelf worden betrokken en serieus genomen. Dat scheelt bovendien aan overlast op straat. Maar de VVD meende dat jongeren die ruiten ingooien niet mogen worden beloond met een eigen ontmoetingsruimte. Als er al een eigen ruimte komt, dan moeten er duidelijk afspraken worden gemaakt over registratie en over het soort activiteiten op die plek. Alleen rondhangen is niet voldoende, vond de VVD.
De andere drie partijen verweten de VVD voorbij te gaan aan de realiteit. De beperkte groep raddraaiers wordt door de politie aangepakt. Het is nu tijd om het vertrouwen tussen de overige jongeren en het jongerenwerk te herstellen, vonden PvdA, GroenLinks en D66.

In februari volgend jaar wordt de raadscommissie verder geïnformeerd over de invulling van de tijdelijke ontmoetingsplek.