Socialistische Partij

Draai bezuinigingen op huurtoeslag terug


04-12-2007 * SP-Kamerlid Paulus Jansen heeft bij de begrotingsbehandeling Wonen, Wijken en Integratie (WWI) een motie ingediend om de bezuinigingen op de huurtoeslag van de afgelopen jaren terug te draaien.

Het vorige kabinet was van plan om iedere huurtoeslagontvanger 18,10 euro per maand te korten. Minister Vogelaar heeft besloten om in 2008 slechts 1,05 euro van deze bezuiniging te schrappen. Paulus Jansen: "Dat is symboolpolitiek. Dit kabinet blaast hoog van de toren over de hoge woonlasten voor de lagere inkomens. Daar wil ik dan ook wel eens daden bij zien, temeer omdat ook de coalitiepartij PvdA faliekant tegen deze bezuiniging was."

Jansen vraagt in de motie om bij de begroting van 2009 met voorstellen te komen om de gehele bezuiniging op de huurtoeslag ongedaan te maken. "De inschatting is dat de kosten voor de hypotheekrenteaftrek de komende jaren zullen gaan stijgen met 0,5 tot 1 miljard euro per jaar. Dit geld gaat extra naar de huizenbezitters. In dit licht vind ik het onacceptabel dat de minister nog steeds geen oplossing gevonden heeft voor het volledig terugdraaien van de bezuiniging op de huurtoeslag van 0,2 miljard."

Minister Vogelaar reageert aanstaande donderdag tijdens het vervolg van de begrotingsbehandeling op de motie.


*Update 7 december 2007*

De minister heeft donderdag aangegeven dat zij geen aanleiding ziet om deze bezuinigingen terug te draaien. Daarnaast heeft het kabinet volgens de minister geen geld voor de uitvoering van de motie. Paulus Jansen: "Ik verzoek de minister in de motie om dit in de begroting van 2009 te regelen. Zij heeft dus nog een jaar om na te denken waar zij de benodigde 220 miljoen euro vandaan gaat halen. Ik kan genoeg zaken bedenken waarop best wat beknibbeld kan worden, de hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld."


* Themakanaal /wonen