Ministerie van Justitie

Video: Justitie in Europa, hoe werkt dat?

Nieuwsbericht | 07-12-2007

In de Raad van de Europese Unie zijn de regeringen van de 27 lidstaten vertegenwoordigd. Ongeveer zes keer per jaar komt minister Hirsch Ballin samen met alle Justitie-ministers van de EU-lidstaten. Zij vormen de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken. In de Raad nemen de bewindspersonen een gezamenlijk besluit over het te volgen beleid binnen de EU.

Video: Justitie in Europa, een kijkje achter de schermen


* Download deze video
+ Video: Justitie in Europa, een kijkje achter de schermen
07-12-2007 | wmv-bestand, 4:5 min., 14.3MB
+ Video: Justitie in Europa, een kijkje achter de schermen
07-12-2007 | quicktime-bestand, 4:5 min., 14.5MB
* Uitgeschreven tekst



De laatste Raad voor Justitie en Binnenlandse Zaken onder het Portugese voorzitterschap

Op 6 en 7 december vond in Brussel de Raad voor Justitie en Binnenlandse Zaken plaats (JBZ-raad). In de ochtend van 6 december werd er gezamenlijk met de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gediscussieerd over migratie. Verder sprak de JBZ-raad over strengere regels voor vuurwapens, alternatieve en voorwaardelijke straffen en over een europese dag tegen de doodstraf. Nederland werd vertegenwoordigd door de Staatssecretaris Albayrak en minister Donner in de discussie over migratie. In de JBZ-raad vertegenwoordigden minister Hirsch Ballin en minister Ter Horst Nederland.

Arbeidsmigratie en de Europese kenniseconomie

Bij dit onderwerp ging de discussie vooral over de vraag of arbeidsmigratie kan bijdragen aan het versterken van de Europese economie. Doel van de EU is om in 2010 tot de beste economieën ter wereld te behoren. Het aantrekken van hoogopgeleide arbeidsmigranten kan daar een bijdrage aan leveren. In de discussie kwam naar voren dat hoogopgeleide migranten daar inderdaad een bijdrage aan kunnen leveren maar dat dit niet de enige oplossing is voor onze economie. De ministers van Sociale zaken en hun Justitie-collega's spraken af goed met elkaar te blijven optrekken.

Erkenning en toezicht voorwaardelijke en alternatieve straffen

De EU-ministers spraken verder over een voorstel voor de wederzijdse erkenning en toezicht op voorwaardelijke en alternatieve straffen, zoals taakstraffen. Vergelijkbare afspraken bestaan al voor gevangenisstraffen die in een andere lidstaat zijn opgelegd dan waar ze worden uitgevoerd.

Met de regeling voor alternatieve en voorwaardelijke straffen wil de Commissie de rechtspositie van EU-burgers verbeteren, die in een andere lidstaat dan de lidstaat waar ze wonen, worden verdacht van een strafbaar feit. Lidstaten worden namelijk verplicht om een vonnis dat in een andere lidstaat is opgelegd, te erkennen en uit te voeren.

Strengere Europese regels voor vuurwapens

De Raad is akkoord gegaan met het aanscherpen van de bestaande regels voor vuurwapens in de Europese Unie. De verplichting om vuurwapens in een nationale databank te registreren, is verlengd tot een periode van 20 jaar, nu was dat maar 10 jaar. Verder is besloten dat er een betere markering moet komen voor wapens en onderdelen. Ook zijn zogenaamde `convertibele' wapens onder de regels gebracht. Het gaat dan om wapens die omgebouwd kunnen worden, zoals bij voorbeeld speelgoed-pistolen en alarmpistolen. Ten slotte zijn er afspraken gemaakt om meer aandacht te geven aan de handel in vuurwapens.

De Europese dag tegen de doodstraf

De EU voert reeds lange tijd een beleid tegen de doodstraf. Daarvoor wordt ook in internationaal verband gepleit. De JBZ-raad heeft nu besloten om naast de reeds bestaande internationale dag tegen de doodstraf ook een Europese dag tegen de doodstraf in te voeren. Deze internationale én Europese dag tegen de doostraf zullen elk jaar plaatsvinden op 10 oktober. De lidstaten hebben unaniem hun akkoord gegeven aan het invoeren van deze dag, een teken dat de hele EU hier vierkant achter staat.