Gemeente Schagen

Borghouts doet Schagen aan
Commissaris van de Koningin H. Borghouts en zijn vrouw

Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Harrie Borghouts was op vrijdag 7 december 2007 op werkbezoek bij de gemeente Schagen. Na een ochtendprogramma in het gemeentehuis trok het gezelschap naar citydance KDanz om met vertegenwoordigers uit de samenleving te discussiëren over het thema Openbare orde en veiligheid in relatie met jeugd.

Voor de discussie waren circa 80 personen uitgenodigd uit diverse groeperingen. Zo omvatte het gezelschap zowel ouders en schooljeugd als vertegenwoordigers uit de horeca, het onderwijs, Brijderstichting, Halt, vervoerders (taxibedrijven), beveiligers en de politie. Het brede gezelschap kreeg eerst presentaties van de GGD (over jeugd en alcohol), de politie (vandalisme, geweld) en de gemeente (wat doen we er al aan) als ingrediënten om de discussie op gang te helpen.

Onder leiding van burgemeester Gerrit Westerink ontspon zich een levendige samenspraak, waarbij alle partijen ruimte kregen om van zich te laten horen.

Oplossingen voor de problemen met de alcoholnuttigende jeugd zijn niet eenduidig en niet eenvoudig, zo luidde een deelconclusie. De uit diverse hoeken geschetste problemen brachten wel aan het licht dat samenwerking tussen de diverse instanties de meeste kans van succes in zich heeft.

De intensieve discussie werd na circa 2 uur gesloten, waarna een informeel samenzijn de middag afsloot.

Discussie in de zaal tijdens bezoek Commissaris van de Koningin Harry Borghouts