NCRV

Wonderlijke wegen

Wonderlijke wegen met Ernst Daniel Smid in het 18e eeuwse Rotterdam en 19e eeuws Japan

Zaterdag 8 december 2007

Nederland 2, 19.00 uur

Op zaterdag 8 december start het derde seizoen van de NCRV-serie Wonderlijke wegen. Hierin gaat de bekende zanger/presentator Ernst Daniel Smid op zoek gaat naar bijzondere en waargebeurde verhalen uit het verleden. Verhalen over mannen en vrouwen die hun sporen nalieten in de geschiedenis van ons land.

In de aflevering van 8 december gaat Ernst Daniel terug naar het Rotterdam in het midden 18e eeuw. Als alleenstaande vrouw moet Kaat Mossel twaalf kinderen zien groot te brengen, twee echtgenoten heeft ze al verloren. Om aan de kost te komen verkoopt ze mosselen. Kaat is een fervent aanhanger van het Oranjehuis en haar mosselkar is altijd fraai oranje versierd. Maar haar Oranjeliefde wordt niet door iedereen gewaardeerd. De Patriotten, de gegoede burgers, zijn fel gekant tegen de Oranjes die door de arme bevolking op handen worden gedragen. Als de Patriotten aan de macht komen breken er zware tijden. Maar de Oranjegezinde Kaat laat zich door niemand de les lezen en een openlijke confrontatie kan niet uitblijven.

En het verhaal van Philipp Franz von Siebold, die als jonge arts in de 19e eeuw door de Nederlandse overheid wordt uitgezonden naar Japan. Zijn opdracht: zoveel mogelijk te weten komen over het Japan en de Japanners.. De Nederlanders waren de enigen die een kleine handelspost in dit gesloten land hadden. Von Siebold is zeer creatief en vindingrijk in het leggen van contacten met Japanse wetenschappers en geleerden. Maar voorzichtigheid is geboden en er staan zware straffen op het doorgeven van informatie. Von Siebolds missie verloopt succesvol, totdat hij tijdens het verplichte tweejaarlijkse bezoek aan het hof van de Shogun in zijn honger naar informatie net iets te ver gaat. Met fatale gevolgen voor hemzelf en iedereen in zijn naaste omgeving.

Op de website wonderlijkewegen.ncrv.nl kunnen kijkers de routes uitprinten en zelf op zoek gaan naar de verhalen uit het verleden.