Haydn & Mozart, een uniek koorconcert in Nijmegen


NIJMEGEN, 20070917 -- Toonkunstkoor Nijmegen m.m.v. orkest en vocale solisten, Haydn & Mozart, zaterdag 8 december 2007 20.15 uur in Concertgebouw De Vereeniging, Keizer Karelplein 2d, 6511 NC te Nijmegen. Kaartverkoop via De Vereeniging www.keizerkarelpodia.nl of via tel. 024-3221100. Nadere informatie op www.toonkunstkoornijmegen.nl

Toonkunstkoor Nijmegen brengt een programma met vier religieuze werken. Zowel de `Hymnus' van Haydn als de `Litaniae' van Mozart waren in hun tijd zeer geliefd en worden helaas in de huidige tijd nog maar zelden uitgevoerd. Het is derhalve bijzonder dat beide werken vanavond in de Vereeniging te beluisteren zijn!
`Venite Populi' is een van de composities die Mozart maakte voor dubbelkoor. Venetiaanse invloeden kenmerken dit werk, zoals echo-effecten en snelle `dialogen' tussen de twee koren.

De eerste mis die Haydn in de laatste negen jaar van zijn leven maakte was de `Misse in tempore belli', of te wel 'mis in oorlogstijd', die de bijnaam "Paukenmesse" kreeg. De eerste naam verwijst naar de heftige oorlog die woedde tussen de franse en oostenrijkse legers waarbij Napoleon's legers Wenen bedreigden. De bijnaam `Paukenmesse' verwijst naar een passage in het "Agnus Dei" waarin pauken een voor die tijd opvallende rol spelen. Deze mis vormt een overgang van de meer rococco-achtige stijl van zijn eerdere vocale werken naar een meer dramatische compositie. Het vocale contrastmoment, vooral in het "credo", hoort ontegenzeggelijk tot het beste van Haydns werk.

Algehele leiding José Doodkorte, solisten: Sabine Wüthrich (sopraan), Mirjam Schreur (alt), Fabio Trümpy (tenor) en Marc Pantus (bas) m.m.v. Florilegium Musicum

Programma: Mozart (` Litaniae de venerabilis altaris sacramento in Bes'; `Venite Populi'); Haydn (` Missa in tempore belli (Paukenmesse)'; Hymnus de venerabili (Lauda Sion)')





Toonkunstkoor Nijmegen