Vluchtelingenwerk Nederland

Aandacht voor Terugkeer

Debat, fototentoonstelling, documentaireserie

De terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers naar hun eigen land is een gecompliceerd onderwerp. Want wie moet er precies terug en hoe? Wat gebeurt er nadat vreemdelingen zijn teruggekeerd? Kijkt iemand nog naar hen om wanneer ze Nederland hebben verlaten? Hoe worden mensen die terugkeren in hun land van herkomst ontvangen en hoe bouwen ze weer een nieuw bestaan op? Moet terugkeer duurzaam zijn, en zo ja, hoe organiseren we dat?

Debat

VluchtelingenWerk Nederland wil zich met politici, maatschappelijke organisaties en andere belangstellenden over deze vragen buigen. Daarom houdt zij binnenkort een debat over terugkeer. In eerste instantie was gedacht aan 6 december, maar het wordt waarschijnlijk januari. Het debat zal openstaan voor het publiek. Zodra er meer informatie bekend is, wordt dat op deze site vermeld.

Fototentoonstelling en documentaireserie

Het debat is gekoppeld aan de fototentoonstelling en documentaireserie 'Terug' van Roy Dames.
De tentoonstelling is van 6 december tot 8 januari in de Melkweg Galerie in Amsterdam te zien.
Van de documentaireserie wordt het eerste deel zaterdag 8 december om 16.05 uur op Nederland 2 door de NPS uitgezonden. Voor deze serie hebben programmamakers Roy Dames en Miek Hehenkamp sinds 2005 mensen die terugkeerden naar Angola, Liberia, Rusland en Vietnam gevolgd vanaf hun moment van vertrek uit Nederland.