Gemeente Heerlen

9 december staat bol van activiteiten voor jong en oud

Verhalenfestival Mijn-Energie

Wilt u koempel zijn voor een dag, ondervinden hoe het boeteren er aan toe ging of alles te weten komen over poekelen, kom dan op 9 december naar het centrum van Heerlen! Daar vindt in het kader van het Mijnwaterproject het Verhalenfestival Mijn-Energie plaats. Op vijf locaties in de stad zijn er ruim vijftig optredens en activiteiten die allemaal gratis toegankelijk zijn. Wethouder Riet de Wit opent het festival om 13.30 uur in het café van het Glaspaleis. Zij vertelt over haar persoonlijke ervaring in de tijd van de steenkolenmijnen en over de het gebruik van mijnwater om in de toekomst op een schone manier gebouwen te verwarmen en te koelen.

Het verhalenfestival Mijn-Energie staat in het teken van de geschiedenis van de mijnen en de nieuwe rol die de mijnen kunnen spelen voor de toekomst van onze stad. De generatie die het mijnverleden heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. De verhalen uit die tijd blijven leven door ze te bewaren en door te geven aan volgende generaties. Daar wil het festival aan bijdragen. Het Mijnwaterproject onderzoekt of het water in de mijngangen gebruikt kan worden om in de toekomst gebouwen te verwarmen en te koelen. Zo krijgen de mijnen een hele nieuwe betekenis voor de energievoorziening in onze stad. Het festival Mijn-Energie laat zien hoe.

Locaties
Op elk van de vijf locaties staan de activiteiten in het teken van een of twee thema's. In het Glaspaleis is dat 'Het Mijnwerkersgezin' en 'Oude Energie - Nieuwe Energie', in Theater Heerlen 'Het Leven van de Mijnwerker', in het Nederlands Mijnmuseum 'Steenkoolwinning in Nederland', in het Patronaat 'Het Buitenland in ons Land' en in Bioscoop Royal 'Mijnwerkers Elders'. Op elke locatie, behalve in Bioscoop Royal, kunt u ook een expositie rond de thema's bezoeken.

Website en Programmaboekje
Het programma telt meer dan vijftig optredens en activiteiten: traditionele verhalenvertellers, lezingen, exposities, theater, film, zang en dans. Kinderen kunnen knutselen of meedoen aan een spokentocht. Kom, kijk, luister en geniet van optredens van o.a. Theatergezelschap Het Geluid, Het Heerlens Schrijverscafé, Gypsyband Romany Jag en Rocco Granata! Het volledige programma is terug te vinden op de website www.mijn-energie.eu of in het programmaboekje dat gratis verkrijgbaar is bij onder andere het Gemeentelijk Informatiecentrum, Geleenstraat 27 en op alle aan het festival deelnemende locaties. Alle activiteiten van het verhalenfestival zijn gratis toegankelijk.

Nieuwe Energie
Nieuwe Energie bindt en verbindt Heerlen: energie legt een link tussen het verleden en de toekomst van onze stad. Daarnaast verbindt Nieuwe Energie het werken aan een schonere wereld en een versterking van onze economische structuur. Heerlen biedt een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en onderzoeksinstellingen waar elke dag gewerkt wordt aan innovatieve en toekomstbestendige oplossingen voor onze energiehuishouding. Het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis vormt het dynamische en economische hart. Ook geven wij zelf het goede voorbeeld door volop te investeren in duurzaamheids- en energieprojecten op straat, op school en in de wijken. Denk alleen al aan het Mijnwaterproject. Heerlen is trots op haar energieverleden en trots op haar energietoekomst. Wij zijn Heerlen, wij zijn energie.

Het mijnwaterproject is een project van Heerlen, Midlothian, Weller, BRE, WFG Kreis Aachen, BRGM, Bönen en wordt mede gefinancierd door het Interreg IIIB-programma van de Europese Unie.