Nederlandse Spoorwegen

29 november 2007

Negen dagen lang anders reizen Amsterdam C- Amersfoort, Schiphol - Amersfoort en Almere - Hilversum - Utrecht

ProRail sluit extra sporen aan op het spoorwegnet bij station Hilversum Reizigers tussen Amsterdam/Schiphol en Amersfoort en tussen Hilversum en Utrecht reizen per trein via andere routes Vervangend vervoer per bus rondom Hilversum

Van 1 tot en met 9 december legt ProRail de laatste hand aan de extra sporen bij station Hilversum. Dit betekent dat NS gedurende deze periode een aangepaste dienstregeling rijdt op de trajecten Amsterdam Centraal ­ Amersfoort, Schiphol ­ Amersfoort, Almere Oostvaarders ­ Hilversum ­ Utrecht Centraal NS doet er alles aan om de overlast van deze werkzaamheden zo klein mogelijk te houden. De extra reistijd voor reizigers die vanaf 1 tot en met 9 december via deze trajecten reizen varieert van een kwartier tot maximaal een uur.

Wijzigingen in de dienstregeling in de weekeinden van 1/2 en 8/9 december In de weekeinden van 1/2 en 8/9 december is er geen treinverkeer mogelijk rondom Hilversum. Dit betekent uitval van Intercity's tussen Amsterdam Centraal/Schiphol en Amersfoort. Reizigers van Amsterdam Centraal, Schiphol, Amsterdam Zuid of Duivendrecht naar Amersfoort of omgekeerd kunnen omreizen via Utrecht Centraal. Tussen Utrecht Centraal en Amersfoort rijden extra Intercitytreinen. Op de trajecten van Hilversum naar Naarden-Bussum, Baarn en Utrecht Overvecht rijden NS-bussen.

Wijzigingen in de dienstregeling van maandag 3 tot en met vrijdag 7 december Ook in deze periode geldt er een aangepaste dienstregeling. Tussen Amsterdam Centraal en Amersfoort rijden alleen de Sneltreinen. Deze stoppen extra op de stations Bussum Zuid en Hilversum Noord. Tussen Hilversum en Hilversum Sportpark kunnen in deze periode geen treinen rijden. Hier rijden NS bussen. Omdat de afstand tussen Hilversum en Hilversum Sportpark minder dan een kilometer is, heeft NS naast de inzet van NS-bussen ook een wandelroute uitgezet. Deze wandeling duurt ongeveer tien minuten. In plaats van de Intercity's tussen Almere ­ Hilversum ­ Utrecht Centraal en de Sprinters tussen Baarn en Utrecht Centraal rijden in deze periode omgeleide stoptreinen tussen Almere Oostvaarders ­ Naarden Bussum ­ Hilversum ­ Baarn ­ Utrecht Centraal. Alleen op maandag 3 december rijden er in deze periode tussen Schiphol en Amersfoort geen Intercity's.

Reizigersinformatie
Over bovengenoemde aanpassingen in de dienstregeling is een speciale folder uitgebracht door NS. Deze folder is verkrijgbaar bij de NS-verkooppunten en is te downloaden via www.ns.nl. Informatie is ook beschikbaar op Teletekstpagina 754 of via 0900 ­ 9292 ( 0,70 per minuut). Het handigste reisadvies voor deze periode is gemakkelijk verkrijgbaar via de treinplanner op www.ns.nl

NS Groep N.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124358

Datum 29 november 2007
Pagina 2/2

Dienstregeling Hilversum en 't Gooi vanaf 10 december In Hilversum stoppen vanaf 10 december voortaan alle Intercity's van de routes Amsterdam Centraal ­ Amersfoort en Schiphol ­ Amsterdam Zuid ­ Amersfoort ­ Zwolle ­ Groningen/Leeuwarden/Deventer ­ Enschede (of Berlijn). Hierdoor wordt de reistijd naar/van Hilversum voor duizenden reizigers per dag 15 tot 30% korter en in veel gevallen ook nog overstapvrij. De Intercity's kunnen in Hilversum gaan stoppen dankzij een nieuw (derde) perron dat ProRail heeft aangelegd. Deze uitbreiding van de capaciteit van station Hilversum maakt ook het overstappen voor veel reizigers gemakkelijker: Wie bijvoorbeeld uit Zwolle reist met de Intercity naar Schiphol, maar als eindbestemming Amsterdam Centraal heeft, kan voortaan snel en gemakkelijk op hetzelfde perron in Hilversum overstappen van de ene Intercity op de andere.

Naast de Intercity's gaat 2x per uur een stoptrein rijden tussen Amersfoort en Amsterdam Centraal (- Uitgeest). Op maandag t/m vrijdag overdag stoppen deze treinen ook in Amersfoort Vathorst en Schothorst..Hierdoor verdubbelt het aantal treinen per uur dat stopt in Hilversum Noord, Bussum Zuid, Diemen en Amsterdam Muiderpoort naar 4x per uur per richting. Bovendien krijgen Hilversum Noord en Bussum Zuid de al zo lang gewenste overstapvrije verbinding met Amsterdam Centraal.

Noot aan de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kees Nieuwenbroek, Persvoorlichting NS, telefoon: 088 ­ 6711439 of 06 - 29598747.

NS
NS is in Nederland de grootste reizigersvervoerder op het spoor. De treinen van NS houden Nederland mobiel. Per dag bereiken ruim 1,1 miljoen treinreizigers hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De trein is een zeer energie- en klimaatvriendelijk vervoermiddel met een lage CO2-uitstoot, terwijl de gemiddelde kilometerprijs lager is dan de variabele autokosten. Op de 376 stations biedt NS een scala aan voorzieningen om de reizigers van dienst te zijn.

NS Reizigers zorgt voor het rijden van de treinen en de informatie en service aan de reizigers op de stations en in de treinen. NS Poort ontwikkelt, beheert en exploiteert de stations(gebieden) in Nederland, zodanig dat dit aangename en levendige plekken worden om te verblijven, werken, wonen, winkelen en recreëren. NedTrain zorgt voor de treinen van NS: van schoonmaak tot technisch onderhoud en schadeherstel. Strukton is actief in aanleg en onderhoud van railinfrastructuur en in bouwactiviteiten in Europa. NS Internationaal verbindt Nederland met het hart van belangrijke Europese steden. De hogesnelheidstreinen Thalys en ICE en de Internationale Intercity's zijn een slim en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op afstanden tot 600 kilometer. NedRailways benut de kansen van de Europese vrije spoormarkt, bijvoorbeeld door samen met de Britse onderneming Serco spoorwegconcessies in het Verenigd Koninkrijk te exploiteren.
NS deelt het spoorwegnet - het drukstbereden van Europa - met ruim 30 andere partijen. ProRail deelt de capaciteit op de rails toe en zorgt verder voor de Railverkeersleiding en het beheer en onderhoud van het spoorwegnet.


---- --