Politie Groningen

Zondag 9 december 2007

Provincie Groningen, 09-12-2007

Groningen: politie zoekt getuigen schietincident

De politie is op zoek naar getuigen van een schietincident op het Stationsplein in Groningen. Omstreeks vier uur zaterdagmiddag is op de parkeerplaats voor het ophalen of afzetten van treinreizigers geschoten. Twee Stadjers, 20 en 21 jaar, zijn door twee nog onbekende mannen beschoten terwijl zij in een auto zaten te wachten. De twee Stadjers reden vervolgens weg. Eén verdachte ging er lopend in de richting van het perron vandoor. De andere verdachte reed met hoge snelheid weg in een opvallende rode auto. Niemand raakte gewond. Wat de aanleiding is voor de schietpartij, is nog onduidelijk. De politie stelt een onderzoek in.

Volgens getuigen zou een man met een blanke huidskleur een huls hebben opgepakt en vervolgens samen met een jongeman en een jonge vrouw bij de parkeerplaats hebben staan wachten. De politie wil graag met deze mensen en andere getuigen van het incident in contact komen. Zij kunnen zich melden bij Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer, 0900-8844 (lokaal tarief).

Groningen: groentewinkel overvallen

Zaterdagochtend is een groentewinkel aan de Flemingstraat in Groningen overvallen. Een onbekende man drong de winkel voor openingstijd (omstreeks 7 uur) binnen. Hij bedreigde de eigenaar en ging er met een onbekend geldbedrag vandoor. Het gaat om een donker getinte man, ongeveer 1.85 m lang met donkere kleren. Voor de overval reed hij meerdere malen in een kleine, zwarte, lawaaiige auto door de straat. De politie onderzoekt de zaak.

Groningen: man vernield raam

De politie heeft zaterdagochtend aan de Nieuwstad in Groningen een 22-jarige Stadjer aangehouden. De man had bij de kamer van een vrouw van lichte zeden een raam vernield. De man kon op basis van het signalement worden aangehouden. Hij verzette zich bij zijn aanhouding. Na verhoor mocht hij het bureau verlaten. Later die ochtend troffen agenten de man op de Hereweg rijdend op zijn snorfiets aan. Hij bleek bij controle onder invloed van 1,15 promille alcohol en bovendien niet in het bezit van een bromfietscertificaat of rijbewijs. Hij is opnieuw aangehouden. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: man slaat fietser omver

Een man (identiteit onbekend) is zaterdagnacht op de Vismarkt in Groningen aangehouden. De man was een horecagelegenheid uitgezet, maar bleef zich voor de deur vervelend gedragen. Hij viel verschillende mensen lastig. Agenten zagen dat hij een fietser tegen het hoofd sloeg, waardoor deze ten val kwam. Hierop is de verdachte aangehouden. De man verzette zich bij zijn aanhouding. Bovendien gaf hij een valse naam op. De man is ingesloten om zijn ware identiteit te kunnen vaststellen.

Groningen: man aangehouden na bedreigingen

De politie heeft zaterdagnacht een 41-jarige man uit Veendam aangehouden. De man had eerder die dag mensen in de Folkingestraat bedreigt met een mes. Bovendien had hij een reclamebord vernield. Toen wist de man te ontkomen, maar hij kon op basis van het signalement later worden aangehouden. Bij de fouillering werd een mes aangetroffen. De man is ingesloten voor nader onderzoek.

Musselkanaal: gewond na bermongeval

Een 76-jarige automobilist uit Musselkanaal is zaterdagochtend gewond geraakt. De man reed over de N366 bij zijn woonplaats. De man is door onbekende oorzaak in de berm geraakt en heeft waarschijnlijk een te forse stuurcorrectie gemaakt. De auto is toen in de slip geraakt en tegen een boom beland. De bestuurder is door de brandweer uit zijn auto bevrijd. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De weg is enige tijd afgesloten geweest in verband met sporenonderzoek.

Regiopolitie Groningen en provincie Groningen zijn in november de campagne Gebruik je hoofd, niet je airbag gestart om het aantal eenzijdige (berm)ongevallen terug te dringen. Kijk ook op www.gebruikjehoofd.nl.

Bedum: man moet rijbewijs en auto inleveren

Een 56-jarige automobilist uit Middelstum moest zaterdagmiddag zijn rijbewijs en auto inleveren. Bij controle bleek dat de man zijn rijbewijs nog moest inleveren vanwege een eerder incident. Hij had eerder dit jaar onder invloed een ongeval veroorzaakt. Ondanks meerdere ontbiedingen had hij zijn rijbewijs nog niet ingeleverd. Daarom nam de politie het nu in. Bovendien bleek de auto waarin hij reed niet verzekerd en niet gekeurd te zijn. De auto is in beslag genomen. De man mocht na verhoor het bureau lopend verlaten.

Delfzijl: schipper onder invloed

De politie heeft zaterdag een 48-jarige man uit Varel (Duitsland) aangehouden voor varen onder invloed. De schipper had in de haven van Delfzijl een andere boot geraakt, waardoor schade was ontstaan. Bovendien voer de man slingerend door de haven. De gealarmeerde politie heeft de schipper aangehouden. Een ademanalyse wees uit dat de man onder invloed van 1,1 promille alcohol verkeerde. Ook de bemanning bleek onder invloed van alcohol. De schipper heeft een vaarverbod van vier uur gekregen.

Marum: mannen aangehouden na vechtpartij

Twee 18-jarige mannen uit Buitenpost zijn zaterdagnacht aangehouden bij de discotheek in Marum. Het tweetal was betrokken bij een vechtpartij in de discotheek. Toen een portier wilde ingrijpen, werd hij door één van de twee mannen geslagen. De andere 18-jarige sloeg met een bierfles om zich heen. Een 18-jarige man uit Marum raakte in het tumult gewond aan zijn oog. De portier liep verwondingen op in zijn gezicht. De beide mannen uit Buitenpost zijn aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Delfzijl: fietser gewond na val

Een 32-jarige fietser uit Delfzijl is zaterdagnacht op de Loggerlaan in zijn woonplaats gewond geraakt. De man was met zijn fiets tegen een schrikhek gereden en kwam hierdoor ten val. Daarbij had de handrem zich in het bovenbeen van de man geboord. De brandweer heeft het stuur van de fiets geknipt, waarna de man per ambulance is overgebracht naar het ziekenhuis.

Scheemda: alcomobilist belandt in sloot

Een 20-jarige automobilist uit Winschoten is zaterdagavond aangehouden. De man reed vanaf Scheemda de oprit naar de A7 op. Hierbij raakt hij in de berm en komt onderaan het talud in de sloot tot stilstand. Bij controle blijkt de bestuurder onder invloed van 1,6 promille alcohol. De man is aangehouden en ingesloten. De auto is in beslag genomen, omdat deze mogelijk van diefstal afkomstig is.

Winschoten: man na baldadigheid aangehouden

De politie heeft zaterdagnacht in de Markstraat in Winschoten een 22-jarige man uit Jemgum (Duitsland) aangehouden. De man gooide meerdere keren een bierfles tegen de deur van een horecagelegenheid. Toen agenten de man hem hierop wilde aanspreken, verzette hij zich. Hierop is hij aangehouden. Tijdens de rit naar het politiebureau beledigde en bedreigde de man de agenten. Hij is ingesloten voor nader onderzoek.

Provincie Groningen: rijbewijzen ingevorderd

De politie heeft zaterdag het rijbewijs ingevorderd van een 28-jarige automobilist uit Musselkanaal. De man viel op doordat hij op de N379 niet handsfree aan het bellen was. Een snelheidsmeting wees bovendien uit dat hij 134 km/uur reed, terwijl de maximum toegestane snelheid daar 80 km/uur is. Hij kon uiteindelijk bij Nieuw Buinen aan de kant gezet worden. Hij moest zijn rijbewijs inleveren.

Op de A7 bij Scheemda werd een 21-jarige automobilist uit Veendam geklokt op een snelheid van 157 km/uur. Ter plaatse geldt een snelheidsbeperking van 90 km/uur. Hierop moest hij zijn rijbewijs inleveren.

Een 26-jarige automobilist uit Winschoten bleek bij controle op de Acacialaan in zijn woonplaats onder invloed van 1,6 promille alcohol. Ook zijn rijbewijs is ingevorderd.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft zaterdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Hoogkerk, Hoendiep: aantal geregistreerde voertuigen: 992, aantal overtredingen: 212, hoogst gemeten snelheid: 95 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Veendam, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 1656, aantal overtredingen: 24, hoogst gemeten snelheid: 133 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Harkstede, Hoofdweg: aantal geregistreerde voertuigen: 890, aantal overtredingen: 64, hoogst gemeten snelheid: 75 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Adorp, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 441, aantal overtredingen: 30, hoogst gemeten snelheid: 105 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Grijpskerk, N388: aantal geregistreerde voertuigen: 370, aantal overtredingen: 19, hoogst gemeten snelheid: 101 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.