Socialistische Partij

Ulenbelt: Help werklozen aan de slag in hun eigen buurt


09-12-2007 * De SP komt komende week bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken met een eigen plan om werkzoekenden met leer-werkbedrijven in hun eigen buurt aan de slag te helpen. SP-Kamerlid Ulenbelt voelt niets voor loonkostensubsidies en participatiebanen, zoals het kabinet wil invoeren.

Ulenbelt: "De arbeidsbemiddeling is zo bureaucratisch geworden dat regels en procedures centraal zijn komen te staan. Werkzoekenden en werkgevers met vacatures smachten naar een vast aanspreekpunt in de buurt. De menselijke maat moet terugkeren."

De SP wil dat gemeenten bij buurtbedrijven banenjagers aanstellen die kind aan huis zijn bij werkgevers in de buurt en omgeving. "Zij weten bij welke bedrijven welke werkzoekenden aan de slag kunnen," stelt Ulenbelt. "Mensen worden direct in dienst genomen van de buurtbedrijven als ze nog niet direct een 'normale' baan aankunnen en nog scholing of werkervaring moeten opdoen. Via het leer-werkbedrijf moeten ze verplicht aan de slag, desnoods bij een school in de omgeving of een sportvereniging, tenzij dat door de zorg voor kleine kinderen of een handicap niet kan. Wie door de buurt wandelt, ziet het werk liggen."

Als mensen aan de slag zijn voor het leer-werkbedrijf, krijgen zij hun uitkering aangevuld tot minstens het minimumloon. Bij iemand die een leerwerkplek heeft bij een bedrijf, moet de werkgever een bonus betalen, afhankelijk van de productiviteit van de persoon en de draagkracht van de onderneming.

Ulenbelt: "Gemeenten kunnen zelf bepalen hoe zij de buurtbedrijven opzetten. We reserveren een half miljard, maar geld is niet het probleem. In de begroting voor 2008 is ruim 1,5 miljard euro gereserveerd voor nauwelijks succesvolle trajecten om werklozen aan werk te helpen, dat geld kan beter aan ons plan besteed worden."